Zastavia rozvrat Líbye? Diplomati z celého sveta sa stretli v Ríme

    0
    Americký minister zahraničia John Kerry, jeho taliansky kolega Paolo Gentiloni a splnomocnenec OSN pre Líbyu Martin Kobler (Autor: SITA)

    Podľa spoločného vyhlásenia účastníkov konferencie, ktoré cituje agentúra AP, by mali strany líbyjského konfliktu pristúpiť na “okamžité a úplné prímerie” vo všetkých častiach krajiny a podpísať vzájomnú dohodu budúcu stredu v Maroku, ako prisľúbili v rámci rokovaní pod záštitou OSN. “Stojíme za snahami Líbyjčanov pretvoriť Líbyu na bezpečný, demokratický, prosperujúci a jednotný štát, kde bude možné uzmieriť všetkých obyvateľov, ako aj obnoviť štátnu moc a vládu zákona.”

    Vedúcimi postavami dnešnej konferencie o Líbyi za účasti predstaviteľov 17 krajín, Európskej únie, Africkej únie, Ligy arabských štátov a Organizácie Spojených národov sú podľa AP ministri zahraničných vecí Talianska a USA – Paolo Gentiloni a John Kerry. Jednotlivé strany líbyjského konfliktu v Ríme zastupuje 15 politických lídrov, o ktorých sú partneri podľa Kerryho presvedčení, že “hovoria za väčšinu Líbyjčanov”.

    “Odmietame len stáť a prizerať sa vákuu vypĺňanému teroristami,” povedal Kerry na margo situácie v Líbyi. Najvyšší predstaviteľ OSN pre Líbyu Martin Kobler počas uplynulého týždňa oznámil, že členovia dvoch súperiacich parlamentov v Líbyi sa dohodli na 16. decembri ako cieľovom termíne podpisu dohody o vytvorení jednotnej vlády. Približne 40 líbyjskí zákonodarcovia na dvojdňovom stretnutí v hlavnom meste Tuniska súhlasili s tým, že otázku podoby jednotnej vlády už nebudú znova otvárať.

    Štyri roky po zvrhnutí líbyjského vládcu Muammara Kaddáfího sužuje Líbyu konflikt medzi dvoma konkurenčnými vládami, medzinárodne uznávanou na východe a svojvoľne vyhlásenou v Tripolise, ktoré podporujú rôzne ozbrojené frakcie. Podobu novej vlády s pôsobnosťou v celej Líbyi sa podarilo určiť už v októbri po zdĺhavom vyjednávaní pod záštitou OSN, dohodnuté obsadenie postov však v znepriatelených frakciách zakrátko narazilo na odpor a mierový proces tak uviazol na mŕtvom bode.

    - Reklama -