Merkelová sa nemení. Spojenectvo s Asadom proti IS? Nikdy

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)


    „Asad pokračuje v zhadzovaní barelových bômb na vlastných ľudí. Na čele štátu nemá budúcnosť,“ vyjadrila sa Merkelová a súčasne vyzvala na politické riešenie konfliktu medzi režimom a jeho odporcami. Uvádza portál novinky.cz.

    V reakcii na teroristické útoky v Paríži (13. novembra) sa Nemecko rozhodlo zapojiť do koalície štátov bombardujúcich pozície IS v Sýrii. Tento týždeň na základňu v južnom Turecku vyslalo prvých vojakov, ako aj prvé prieskumné lietadlá. Nemeckí vojaci sa však nezapoja do pozemných bojov. Súčasťou koalície sú Spojené štáty, Francúzsko, Turecko a niekoľko arabských krajín.

    Kancelárka v rozhovore tiež obhajovala svoj odmietavý postoj k uzavretiu nemeckej hranice pred prílevom utečencov aj napriek intenzívnej kritike nielen vo svojej krajine, ale aj v Európe. „Pracujem na znížení počtu migrantov prichádzajúcich do Nemecka, ale je ilúziou si myslieť, že problém utečencov možno vyriešiť na nemecko-rakúskej hranici. Veľké utečenecké vlny môžu byť vyriešené len medzinárodnou spoluprácou,“ povedala.

    Prílev utečencov by podľa Merkelovej mal byť zvládnutý za pomoci lepšej ochrany vonkajších hraníc Európskej únie a zlepšením spolupráce s Tureckom, odkiaľ prichádza väčšina Sýrčanov utekajúcich pred vojnou vo svojej vlasti do Európy.

    - Reklama -