Závidíte nám, odkazoval opozícii cez televíziu Fico. V štúdiu opäť sedel sám

    0
    Robert Fico počas brífingu v rámci mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

     Ako ďalej povedal Fico v relácii V politike na TA3, “chápem, že sa im ťažko znáša takýto obrovský úspech, ktorý je úspechom celého Slovenska”. Slováci sú podľa premiéra kvalifikovanou pracovnou silou, máme dobré podnikateľské prostredie, je to tiež dobrá známka pre vládu. “Nemôžem brať vážne predstaviteľov opozície, beriem to ako obrovský úspech, preto nechám opozíciu, nech si robí svoju prácu,” poznamenal.

    V prípade automobilky ide podľa Fica o najväčšiu investíciu v Európskej únii za posledných sedem rokov. “Bolo našou povinnosťou ponúknuť podmienky v súlade so zákonom. Takéto rozhodnutia neprichádzajú zo dňa na deň, dlho sme na tom pracovali, niekedy aj tajne, o čom médiá nevedeli. No ak chcete priniesť najväčšiu investíciu, musíte vytvoriť dobré podmienky, inak ich vytvorí niekto iný,” povedal v relácii. Zákon podľa premiéra presne stanovuje, do akej výšky môžme s investičným stimulom ísť, keďže investícia 1,4 miliardy eur je vysoká. Dodal, že sa využilo ustanovenie zákona, ktoré presne vyrátalo deväť percent z celkového objemu investície. Zmluvu musí podľa neho ešte notifikovať Európska komisia, pričom každý snáď podľa neho uzná, že ak sa takáto vec robí, nie je dôvod pochybovať o tom, že investícia bude nakoniec požehnaná aj Európskou komisiou.

    Ako Fico v relácii pokračoval, “presviedčali sme veľkých investorov, ktorí prichádzajú, aby šli najmä na juh stredného Slovenska alebo na východ krajiny. Argumentovali sme okrem iného otvorením diaľnice, no aj napriek tomu má investor vždy svoje vlastné predstavy a kritériá, kde chce fabriku postaviť, a tak sa z logistických dôvodov rozhodol pre Nitru”. Dodal, že nespia, pretože pracujú na ďalších troch či štyroch investíciách v celkovom objeme jednej miliardy eur v okolí Banskej Bystrice či na severe Slovenska. “Ideme do Kežmarku, kde budeme predstavovať prvý plán, tam je miera nezamestnanosti vyššia. Nepodceňujeme tieto veci, nemôžeme však očakávať, že celé Slovensko sa bude rozvíjať rovnomerne, pretože všade sú iné podmienky,” vysvetlil na TA3.

    Predseda vlády zároveň zdôraznil, že v prípade investície Jaguaru Land Rover rokovali dva tímy. Na jednej strane to bol tím automobilky, ktorá ide po prvýkrát mimo britských ostrovov, na strane druhej to bol vládny tím vedený splnomocnencom vlády SR pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktorom Stromčekom (Smer-SD). Premiér zagarantoval, že Slovensko vie poskytnúť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. “Nedá sa o tom baviť, ak by ste nemali istotu, že nebude mať kto vo fabrike pracovať. Môžem popísať celý okruh, kto bude na túto prácu vhodný, investor tak bude mať k dispozícii dostatok pracovnej sily,” povedal v relácii V politike. Pripustil však možnú konkurenciu s automobilkou Peugeot v Trnave, čo bude podľa neho zaujímavé, no aj napriek tomu existuje dostatok pracovnej sily, ktorá môže naplniť požiadavky. “Neviem si predstaviť krajší koniec roku 2015 pre Slovensko,” dodal na záver.

    - Reklama -