USA sa snažia Rusko politicky izolovať. Putin však tieto pokusy zažehnal

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    „Vojenská intervencia Ruska v Sýrii dokazuje, že Vladimír Putin si vôbec nemyslí, že by bol jeho potenciál v geopolitickom manévrovaní po konfrontácii so Západom ohľadom Krymu, akokoľvek zúžený,“ myslí si to indický diplomat, bývalý indický veľvyslanec v Rusku a bývalý námestník ministra zahraničných vecí Indie Kanwal Sibal.

    „Spojené štáty sa snažili politicky izolovať Rusko aj prostredníctvom hospodárskych sankcií, ktoré ho nútia niesť ekonomické náklady, ale namiesto toho, aby bolo v defenzíve, Rusko sebavedome obhajuje svoje záujmy,“ uviedol.

    Celý článok v angličtine TU
     
    Rusko koordinuje svoj zásah s Iránom a Irakom, čo dokazuje, že nie je izolované ani v tomto veľmi citlivom regióne, kde doteraz do značnej miery dominovali USA a ich spojenci. Ako ďalej píše indický diplomat, ak  Washington dúfal, že pokles cien ropy, uložené sankcie zo strany Západu a prudký pokles ekonomického rastu povedú k ďalšiemu odsúvaniu Ruska na okraj v medzinárodných záležitostiach, tak Putin ukázal nesprávnosť týchto očakávaní.

    Sibal skritizoval snahu západných politikov a médií démonizovať Putina, pretože je nutné kvôli meniacim sa medzinárodným podmienkam s ním komunikovať. Tým skôr, že sa Obama pokúšal vojensky vyviazať z konliktov a nezamotávať sa do ďalších. Podľa neho vstupom do Sýrie sa Rusko presadzuje ako niečo viac, než len regionálna mocnosť.

    „Putin tiež predviedol svetu vojenskú silu krajiny. To bol akýsi varovný signál  Západu, aby neprekročil čiaru vo vzťahoch s Ruskom. Demonštroval najmodernejšie technológie a presným bombardovaním ukázal Kremeľ  Západu nielen ruské schopnosti, ale dal tiež  medzinárodnému spoločenstvu vážny dôvod na zmenu pohľadu na údajnú zaostalosť produktov ruského obranného priemyslu,“ skonštatoval.

    - Reklama -