Volebné rekordy. Zverejnili ich slovenskí štatistici

    0
    volebná komisia (Autor: SITA)

    Pre porovnanie o hlasy voličov v nadchádzajúcich parlamentných voľbách chce 5. marca 2016 bojovať 23 politických strán. Viac ako 20 politických subjektov kandidovalo aj vo voľbách do NR SR v rokoch 2002 (25) a 2006 (21). Zhodne, po 18 politických subjektov kandidovalo vo voľbách v rokoch 2010 a 1994. Najmenej, iba 17 politických strán a hnutí zápolilo o voličskú priazeň v roku 1998.

    Spolu 23 politických strán, ktoré sa chcú zúčastniť na marcových voľbách do NR SR, 9. decembra zaregistrovala Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Komisia zároveň losovala čísla, s ktorými pôjdu jednotlivé politické strany do volieb. S číslom 1 to je strana TIP, s číslom 2 Strana moderného Slovenska, 3 má strana OĽaNO-NOVA, 4 Prosperita Slovenska, 5 strana Šanca, 6 Sme rodina – Boris Kollár, 7 Strana zelených Slovenska, číslo 8 koalícia Spoločne za Slovensko (Nový parlament, Právo a spravodlivosť a Slovenská ľudová strana), 9 Maďarská kresťanskodemokratická aliancia, 10 Vzdor – strana práce. S číslom 11 ide do parlamentných volieb Most-Híd, s číslom 12 SNS, s číslom 13 Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia, s číslom 14 KSS, s číslom 15 SDKÚ-DS, s číslom 16 Smer-SD, číslo 17 má KDH, 18 SKOK!, 19 Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a 20 strana #Sieť. S číslom 21 ide do volieb SMK, s číslom 22 Priama demokracia a s číslom 23 SaS. Obce do každej domácnosti doručia zoznam kandidátov do 9. februára. Kandidátku možno vziať späť najneskôr 48 hodín pred začiatkom volieb.

    Právo byť volený za poslanca NR SR má občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dosiahne vek 21 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenska. Prekážkou práva byť volený za poslanca parlamentu je výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené, a zbavenie spôsobilosti na právne úkony.

    Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016 od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. Termín konania volieb oznámil 12. novembra predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, mohli začať volebnú kampaň podľa zákona dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR, teda 12. novembra. Volebná kampaň sa skončí 48 hodín pred dňom konania volieb, teda 3. marca 2016 o 7:00. Politická strana a politické hnutie môže na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac 3 000 000 eur. Na úhradu nákladov na volebnú kampaň môže politická strana použiť len finančné prostriedky vedené na osobitnom účte v banke (tzv. transparentný účet).

    Platí, že pri parlamentných voľbách sa dá hlasovať aj zo zahraničia, a to poštou. Týka sa to občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí a voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú počas volieb v zahraničí. Obe skupiny voličov musia požiadať písomne alebo elektronicky o voľbu poštou. Žiadosť o voľbu poštou musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb, teda do 15. januára 2016. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.

    - Reklama -