Britské spravodajské zdroje odhalili džihádistu, ktorý plánoval v Londýne podobné útoky ako v Paríži. Ešte koncom augusta ho však v Sýrii zabili

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Reyaad Khan pomáhal plánovať koordinovaný útok na hlavné mesto Británie v štýle masakru v Paríži. Realizácie svojho chorého plánu sa však nedožil. Útoky plánoval v Sýrii ešte v letných mesiacoch,  v auguste ho však zabili jednotky britského kráľovského letectva (RAF) na pokyn premiéra Davida Camerona. Informujú o tom britské spravodajské služby. Uvádza portál express.co.uk.

    Britský útok bezpilotným lietadlom v Sýrii parlament neodsúhlasil, ale vláda tvrdila, že to bol legálny akt sebaobrany a jediný spôsob, ako zabrániť teroristickým útokom na britskej pôde. Utajený bezpečnostný zdroj pre Sunday Express uviedol, že Reyaad  Khan bol mostom medzi Islamským štátom a jeho stúpencami v Británii. Podporoval fanatikov žijúcich v Británii, aby spoločne zasiahli viac cieľov ako počas januárového masakra v Paríži v redakcii časopisu Charlie Hebdo.
    Lenže počas telefonátu Khana so spolupracovníkom vo Veľkej Británii, po porade so šéfmi v sýrskom meste Rakka, vyletelo jeho auto do vzduchu. Postaralo sa o to bezpilotné lietadlo RAF.

    Khan vraj sníval o tom, že sa stane prvým britským premiérom ázijského pôvodu. Mal vraj v pláne zabiť kráľovnú aj nasledníkov trónu. Malo sa tak udiať počas spomienkovej ceremónie na veteránov druhej svetovej vojny, ktorá sa v Londýne konala 15. augusta.

    Spravodajský zdroj pre Sunday Express ďalej uviedol, že Khan riadil finančné transakcie z Británie do Sýrie. Po celom svete vraj založil mnoho účtov, prostredníctvom ktorých získával peniaze pre Islamský štát.

    - Reklama -