Výsledky konferencie o zmene klímy: Stanovme cenu za uhík. Hollande je hrdý na svoju generáciu…

    0
    Francúzsky prezident Francois Hollande (Autor: SITA)

    Hollande dnes v mene Francúzska prisľúbil, že najneskôr v roku 2020 reviduje svoje záväzky v oblasti emisií skleníkových plynov a prehodnotí svoje finančné príspevky pre najviac ohrozené krajiny. Hollande tiež avizoval vytvorenie koalície, ktorá by mala stanoviť cenu za uhlík. Dodal, že chce vyzvať aj ostatné štáty, aby sa pridali k týmto jeho iniciatívam.

    Výsledok COP21 je podľa Hollanda veľkým úspechom. “Som hrdý na našu generáciu, že sme dokázali konať pre generácie, ktoré ani nezažijeme,” povedal Hollande. Na margo COP21 dodal, že Paríž zažil mnoho revolúcií, ale “tá dnes sa končiaca je tá najkrajšia a najpacifistickejšia”. Vyhlásil, že 12. december sa zapíše do dejín ako významný dátum. Pripomenul, že v Paríži boli vyhlásené základné ľudské a občianske práva, a dnes sa k nim pridali práva ľudstva.
    Pred delegátmi zo 195 krajín, ktoré sa zúčastnili na COP21, Hollande vyhlásil, že sa im nikto nebude dostatočne poďakovať za ich príspevok k dosiahnutiu dohody z Paríža. “Budete môcť byť na seba hrdí pred svojimi deťmi a vnúčatami,” zdôraznil.

    Poďakoval sa aj francúzskemu ministrovi zahraničných vecí Laurentovi Fabiusovi, ktorý ako predsedajúci COP21 cestoval po svete a snažil sa nájsť kompromis ohľadom parametrov dohody schválenej dnes v Paríži po dlhých prípravách a dvoch týždňoch intenzívnych rokovaní v rámci COP21.

    Hollande vyzdvihol aj dlhoročné úsilie bývalého amerického viceprezidenta Ala Gora, ktorý bol delegátom COP21. Francúzsky prezident pripomenul aj neúspech klimatickej konferencie z Kodane, ktorý podľa jeho slov možno odradil angažovaných politikov, o to viac však ocenil zodpovedný prístup účastníkov COP21. Priznal, že od začiatku si bol vedomý možného neúspechu COP21, o to viac si cení odvahu a rozhodnosť všetkých zúčastnených.


     

    - Reklama -