Klamali. Z pôvodných 30 obetí z amerického leteckého útoku na nemocnicu v afganskom Kundúze je dnes 42

    0
    Nemocnica po bombardovaní americkým letectvom. Medzi obeťami sú aj lekári (Autor: Lekári bez hraníc)

    K novému počtu dospeli po dvojmesačnom hĺbkovom vyšetrovaní útoku, informovala tlačová agentúra DPA.

    Lekárska organizácia MSF vo vyhlásení, ktoré umiestnila na svojej webovej stránke, uviedla, že zabitých bolo 14 pracovníkov MSF, 24 pacientov a štyria domovníci. Predtým organizácia uvádzala 30 mŕtvych pracovníkov a pacientov.

    “Zistiť presný počet mŕtvych bolo extrémne zložité v chaose, ktorý vypukol v troskách zariadenia po útoku,” uviedla MSF. Dodala, že vyvinula mimoriadne úsilie v snahe zistiť totožnosť obetí bombardovania.

    Veliteľ amerických síl v Afganistane John Campbell dočasne postavil mimo službu vojakov zodpovedných za letecký útok, ktorý v októbri zničil nemocnicu prevádzkovanú organizáciou Lekári bez hraníc (MSF) v severoafganskom meste Kundúz. Generál povedal, že “išlo o tragickú chybu. Americké sily by nikdy úmyselne nezasiahli nemocnicu alebo iné chránené zariadenia”. Útok z 3. októbra bol podľa neho “priamym dôsledkom zlyhania ľudského faktora.

    Americký prezident Barack Obama sa za bombardovanie nemocnice ospravedlnil. Lekári bez hraníc žiadali, aby útok vyšetrila medzinárodná humanitárna komisia. Podľa neoficiálnych zdrojov z armády USA bojové lietadlo AC130, ktoré podniklo nálet na nemocnicu, malo útočiť na iný objekt. Malo ísť o predpokladanú operačnú základňu Talibanu vzdialenú niekoľko sto metrov od nemocničného areálu.

    Pomocná misia OSN v Afganistane medzičasom informovala, že počas bojov o Kundúz v dňoch 28. septembra až 13. októbra zomrelo 289 civilistov a 559 ďalších utrpelo zranenia. Táto bilancia zahŕňa aj obete a zranených z nemocnice MSF.


     

    - Reklama -