Ako to dopadne so vzťahom medzi EÚ a Veľkou Britániu? Rozhodne sa možno už na budúci týždeň

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Podľa šéfredaktora portálu Euractiv.sk Radovana Geista, bude najväčšou prekážkou v rokovaniach práve obmedzovanie migrácie v Európskom regióne a, najmä,  vo Veľkej Británii, v ktorej žije množstvo ekonomických migrantov z chudobnejších krajín EÚ. „Požiadavka na obmedzenie benefitov pre európskych občanov pracujúcich v Británii je politicky najpálčivejším bodom,“ tvrdí Geist.

    Ak by Únia plne akceptovala súčasnú podobu požiadaviek Londýna, znamenalo by to, že „nebritskí občania EÚ by mali mať nárok na sociálne benefity až po štyroch rokoch po príchode do Spojeného kráľovstva“. To by však bolo podľa Geista porušením jednej zo štyroch základných slobôd Európskej únie a „zakladalo by diskrimináciu na trhu práce“.

    Argumenty sú irelevantné

    V konečnom dôsledku nebude podľa Geista Britom hlasujúcim v referende záležať na tom, aké argumenty predloží Európska únia. „V predreferendovej kampani bude rozhodujúci pocit, že príčinou zhoršujúcej sa kvality života veľkého počtu Britov sú cudzinci,“ uvádza šéfredaktor portálu Euractiv.sk v komentári na stránkach denníka Pravda.

    Celý komentár si môžete prečítať TU

    - Reklama -