VIDEO Namiesto písomky bomba za oknom a žiaci pod školskými lavicami. Aj taká je realita v sýrskych školách

    0
    Explózia na území Sýrie. (Autor: repro foto facebook)

    „Ďalší deň na planéte Sýria“… Takýmto titulkom sa začína video, v ktorom učiteľ histórie na svojej hodine ako edukatívnu pomôcku využíva kameru. Deťom v sýrskej škole (podľa všetkého nachádzajúcej sa na území ovládanom opozíciou) vysvetľuje, aké dôležité je pre históriu práve jej dokumentovanie, či už písomné, alebo vizuálne, napríklad zaznamenávanie kamerou.

    „Keď raz všetci vyrastiete, budete môcť povedať svojim deťom a vnúčatám: Takto sme žili. Toto bola naša škola…,“ v polke vety preruší učiteľa histórie ohlušujúca rana. Deti v momente ležia na zemi a kryjú si rukami hlavu. Sýrsky „dejepisár“ si v zázname ale zachoval duchaprítomnosť a jeho vyzdvihovanie zmyslu dokumentácie nezostalo len pri slovách, ale podčiarkol ich aj činmi.

    Po explózii, ktorá sa ozvala z ulice, pedagóg vybieha pred školu a na kamerovom zázname môžeme vidieť masívny šedý kúdol dymu vznášajúci sa k nebesiam. Na záver videa počujeme len učiteľovo šokované: „O, môj bože!“

    Diskusia sa rozprúdila

    Pod videom zdieľanom na facebooku sa zo sekundy na sekundu rozprúdila ohnivá diskusia, ktorá ani tak neriešila to, čo je priamo na videu, ale skôr to, čo je údajne skryté medzi riadkami, respektíve medzi filmovými políčkami.

    Viacero „komentátorov“ naráža na skutočnosť, že videozáznam je len obyčajnou islamskou propagandou a poznámka jedného zo žiakov počas vyučovania: „Špinavý režim“, sú údajne myslené Spojené štáty. Tento názor je ihneď zvrhnutý vlnou komentárov, ktoré ten predošlý spochybňujú: „Ten, znamená režim Baššára Asada, oni neberú západnú kultúru ako režim. Tie bomby na nich zhodila ich vlastná vláda.“

    „To som jediná, ktorá si všimla, že množstvo detí sa ani neskrylo pod lavice? To sú už na to tak zvyknuté?“ pýta sa v debate jedna z diskutujúcich. Faktom je, že naozaj niektoré z detí nehľadalo úkryt pod školskými lavicami, no je dosť možné, že zostali z celej situácie skrátka v šoku.

    Školstvo zo stredoveku?

    Sýria je už roky zmietaná vojnou. To sa podpísalo aj, samozrejme, na jej chode. Hospodárstvo, vzdelanie, zvyšujúce sa ceny potravín… V určitom smere sa dá povedať, že táto krajina sa v humanitárnom či technickom smere doslova „odpálila“ o roky dozadu, do minulosti. Dôkazom toho je aj mizivá životná úroveň. Jednou z najpálčivejších tém je práve školstvo, ktoré je naozaj v zúboženom stave a aj samotní občania Sýrie ho popisujú na úrovni stredoveku.

     

     

     

    Toto sýrski študenti nečakali. Hodina histórie sa doslova zvrtla. Zdroj: Facebook XM News

    Toto tvrdenie sa môže zdať prehnané, no pravdou zostáva, že množstvo miest je v katastrofálnom stave. Školy nie sú výnimkou, ak nie sú zničené „na padrť“, sú obsadené utečencami či členmi rebelských jednotiek. Dosť často sa stáva, že v triedach je taká zima, že sýrske deti majú nariadené si každý deň so sebou priniesť jedno polienko, aby sa mohol udržiavať aspoň aký-taký provizórny zdroj tepla.

    Učitelia na tom nie sú o nič lepšie. Internetom kolujú príbehy o naozaj bezútešných situáciách, keď sú pedagógovia napríklad donútení zakladať v priestoroch škôl vatry z topánok, len aby sa aspoň na chvíľu zohriali.

    - Reklama -