Odsúdili novinárov za kritiku premiéra. Vitajte v členskej krajine NATO, ktorá sa usiluje o vstup do Európskej únie

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Súd v Ankare vydal v stredu rozsudok nad tromi novinármi z tureckého denníka Today’s Zaman. Tí sa previnili urážkou premiéra Davutoglua vo svojich príspevkoch na Twitteri.

    Rozhodnutie súdu poslalo hlavného editora Bülenta Kenesa a redaktora Celila Sagira na rok a dva mesiace do väzenia. Tretia novinárka Sevgi Akarcesmeová, ktorá prispieva nielen do denníka Zaman, ale aj do jeho anglickej odnože Today’s Zaman, dostala trest odňatia slobody na jeden rok a päť mesiacov. Všetci traja majú odklad výkonu trestu na päť rokov.

    V žalobe tureckého premiéra sa uvádza, že títo traja sa dopustili urážky jeho funkcie. Ich príspevky však mali podľa denníka k urážkam ďaleko. Do hromadnej žaloby, ktorú podal turecký premiér, bol vraj zahrnutý aj komentár pod jedným z týchto príspevkov, aj keď ho nepísal ani jeden z uvedených novinárov. Komentár označuje premiéra za „klamára“. „Ako môžem byť zodpovedná za cudzí komentár k svojmu tweetu?“ pýtala sa Akarcesmeová.

    Kenes medzitým znovu zverejnil spomínané tweety a dodal, že „ak nechce byť Davutoglu označovaný za klamára, nemal by klamať“.

    V príspevkoch, ktoré sú predmetom žaloby, sa Kenes vyjadril o tvrdých zákrokoch proti médiám, ku ktorým došlo v decembri 2014. Vtedy boli zatknutí dvaja novinári, o ktorých Davutoglu tvrdil, že sa mali dostaviť na súd a to neurobili. Údajne však obaja na súd prišli, ale ten ich odmietol prijať.

    Sagir sa vo svojom príspevku vyjadril, že Davutoglu vo svojich argumentoch, prečo boli vlastne novinári zatknutí, siahol po obyčajných klebetách.

    Kenes bol už predtým odsúdený za urážku prezidenta bez toho, aby sa o ňom vo svojom príspevku vôbec zmienil. Vtedy dostal 21 mesiacov odňatia slobody.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -