Učitelia sa podľa ministra nemajú čo sťažovať. Komentátor tvrdí, že vláda iba zneužíva v ľuďoch zakorenený odpor voči vzdelaniu

    0
    Protest učiteľov (Autor: SITA)

    Na niektorých slovenských školách sa neučilo ani 10. decembra, aj keď to nebol práve deň svätého Mikuláša, na ktorý sa školopovinné deti každoročne tak tešia. Učitelia totiž štrajkovali, aby pripomenuli ministrovi školstva a vláde, za akých podmienok vzdelávajú budúce generácie. Ako obvykle išlo o peniaze, ktorých je v školstve dlhodobo málo.

    Do štrajku pedagogických pracovníkov sa zapojilo ani nie 500 škôl po celom Slovensku. To je podľa Kopcsaya približne 10 až 20 percent v jednotlivých krajoch. „A tak ministerstvo školstva mohlo vystupovať sebavedome a odkázalo pedagógom, že sa nemajú čo sťažovať, veď ich platy sú super. Ich priemer vraj dokonca na tretine škôl presahuje 1000 eur,“ zdôvodňuje reakciu rezortu komentátor denníka SME.

    Minister školstva argumentuje, že pedagógovia sa nemajú na čo sťažovať, lebo ich platy sa pohybujú v rozmedzí od 560 do necelých 800 eur mesačne. Spomínaná tisícka na výplate sa objavuje iba v priemernom plate, a to tiež len preto, že sa do priemeru platov učiteľov počítajú aj platy vedenia školy, ktoré celkový priemer mierne zvyšujú.

    „Ale mnohí ľudia s ešte nižšími platmi si možno povedia, že sa učitelia nemajú načo sťažovať. Ešte si aj užívajú dva mesiace prázdnin. A že je ich povolanie vyčerpávajúce, zodpovedné, že sú vystavení tlaku nespratných žiakov i rodičov a občas si zlíznu aj nejaké to zaucho alebo šikanu od kolegov? To už je riziko povolania,“ dodáva Kopcsay.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -