Asad by mal odísť. A nehovoria to Američania ani Európska únia. Kto sa chce zbaviť sýrskeho prezidenta?

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    Podľa agentúry Reuters účastníci rokovaní podporili “demokratický mechanizmus prostredníctvom pluralitného režimu reprezentujúceho všetky sektory sýrskeho ľudu” vrátane žien. Zároveň sa zaviazali zachovať sýrske štátne inštitúcie a reštrukturalizovať armádu a bezpečnostné služby. Opozícia sa dohodla aj na vytvorení orgánu, ktorý bude zahŕňať politické a ozbrojené frakcie a povedie prípravy pre prípadné mierové rokovania s Damaskom. Podľa Munzira Akbíka, člena Sýrskej národnej koalície, bude v 25-člennom orgáne šesť zástupcov koalície, šesť z povstaleckých frakcií, päť z opozície sídliacej v Damasku a osem nezávislých osôb. 

    Irán, blízky spojenec Bašára Asada, reagoval vyhlásením, že na rokovaniach v Rijáde sa zúčastnili aj skupiny napojené na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS). “Tieto teroristické skupiny nedostanú možnosť rozhodnúť o budúcnosti Sýrie,” zdôraznil námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Šiitský Irán, súper sunnitskej Saudskej Arábie, opakovane tvrdil, že konferencia v Rijáde povedie k neúspechu rokovaní o ukončení vojny v Sýrii. 

    Konferencia v Rijáde má za cieľ dosiahnuť jednotnú víziu budúcej Sýrie a vytvoriť spoločný výbor, ktorý bude opozíciu reprezentovať na budúcich rokovaniach. Stretnutie v saudskoarabskej metropole nadväzuje na októbrové viedenské rokovania diplomatov z 20 krajín, na ktorom sa po prvý raz zúčastnil Irán. Ďalšie podobné stretnutie je naplánované na január.

    - Reklama -