Poslanci, ktorí dajú parlamentu „zbohom“, dostanú kráľovské odstupné. A čo s ním? Charita či kariéra?

    0
    Národná rada Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Do marcových parlamentných volieb sa už s istotou nedostane 22 súčasných poslancov. Medzi nimi svietia mená ako Mikuláš Dzurinda, Magda Vášáryová, Pavol Paška, Renáta Zmajkovičová, Martin Fronc či Mikuláš Huba. Tí poslanci, ktorí si v poslaneckej stoličke v parlamente odrobili päť rokov, majú nárok na trojnásobok platu viažuci sa na rok 2015, ktorý predstavuje 1 961 eur. Ak ho vynásobite trojkou, výsledok je suma, ktorú poslanci dostanú ako odstupné.

    K takmer šesťtisíceurovej „výslužke“  dostanú ešte aj počítač a tlačiareň. Nové počítače sú už pripravené aj pre poslancov, ktorí sa dostanú do nasledujúceho volebného obdobia. Kancelária Národnej rady SR informovala, že už vypísala tender na nákup notebookov pre nových poslancov.

    Výnimku tvoria Miroslav Kadúc či Mikuláš Huba, ktorý v parlamente odrobili menej ako päť rokov, preto majú nárok len na približne 4 000 eur odstupného (dvojnásobok ich platov). Paradoxom zostáva, že túto sumu by dostali aj v tom prípade, ak by v parlamente pôsobili iba päť mesiacov.

    Zbohom parlamentu

    Otázne zostáva, či sú tieto sumy racionálne opodstatnené alebo ide o „premrštené ocenenie“ v budúcom volebnom období už exposlancov. „Otázkou je, či poslanec po ukončení svojej činnosti má hneď reálnu možnosť sa zamestnať. Politické pôsobenie môže byť vo verejnej či súkromnej sfére niekedy aj na škodu,“ vyjadril sa pre denník SME poslanec Miroslav Kadúc. Po poslednej riadnej decembrovej schodzi (začala 10. decembra) sa poslanci v pléne stretnú ešte na osem dní na prelome januára a februára. Budú riešiť len zákony, ktoré sú už schválené, a prezident ich nepodpíše.

    Poslanci sa majú ešte po poslednej riadnej decembrovej schôdzi stretnúť počas mimoriadnej schôdze venovanej odvolávaniu ministra životného prostredia Petra Žigu. Končiacich poslancov je v súčasnosti 22, no predpokladá sa, že k nim pribudnú možno aj ďalšie mená poslancov, ktorí nedostanú potrebnú voličskú podporu.

    Charita či súkromný život? Kam poputujú posledné „výplaty“?

    A čo s nimi urobia poslanci, ktorí si už neohrejú parlamentné stoličky v budúcom volebnom období? Napríklad smerácky poslanec Anton Martvoň chce odmeny v podobe odstupného investovať rozumne. Peniaze chce do kurzu a zaradenia sa do súkromnej sféry.

    „Časť odstupného využijem na zaradenie sa do pracovno-právneho procesu, či už na nejaký kurz, alebo na rozbeh, napríklad na začiatky v oblasti nájmu a kancelárie,“ povedal pre PL.sk. Poslanec, ktorý bude svoju štvorročnú funkciu zastávať ešte do marca, priznáva, že zaradiť sa do pracovného života po poslancovaní nie je jednoduché, pokiaľ má človek politickú nálepku.

    „Ak pôjdem do súkromnej sféry, peniaze budú slúžiť na nejaký kurz, aby som sa dostal do určitých vecí – jazykovo alebo odborne, a na rozbehnutie kancelárie,“ prízvukoval s tým, že sa možno bude venovať advokácii. „Uvidím ešte, čo bude. Riešiť to budem po marci. Ale možno budem pokračovať v tom, čomu som sa predtým odborne venoval,“ dodal.

    Na otázku PalramentnýchListov.sk sa vyjadrila poslankyňa Smeru Anna Vitteková: „Predvianočné obdobie je spojené s pomocou, ľudia sa aspoň snažia byť lepší. Poznám mnohých, ktorí to myslia úprimne a nielen na Vianoce, a keďže medzi sebou komunikujeme, tak už dnes rozmýšľam, kde pôjdu finančné prostriedky súvisiace s mojim odchodom z parlamentu: časť poukážem tým, ktorí sú zdravotne postihnutí (ide o konkrétne rodiny), časť niektorým cirkevným zborom, ktoré sú aktívne v pomoci chudobným rodinám, časť cez Rotary klub Trenčín na aktivity, ktoré sú plánované dlhšie, napr. teraz vianočný punč spojený so zbierkou na záchranu čerešňového sadu. Ďalšie si chcem premyslieť s priateľmi venujúcimi sa pomoci a charite. A, samozrejme, nechcem zabudnúť ani na tých, ktorým som pomáhala aj doposiaľ.“

    V podobnom charitatívnom duchu sa k odpovedi pridala aj ďaľšia poslankyňa Smeru Viera Tomanová: „Všetky peniaze, ktoré dostanem ako odstupné, dám deťom, ktoré sú odkázané na pomoc.“

    Niektorí poslanci ako napríklad Daniel Duchoň túto problematiku ešte neriešili: „To je zatiaľ predčasná otázka.“ A zase další ako poslankyňa Iveta Lišková ani netušili, že nejakú „problematiku“ riešiť musia: „Nemám žiadne plány a ani zatiaľ neviem, o čom hovoríte. Ja o tom ani neviem.“

    Smerák Mojmír Mamojka na to ide pragmaticky a tiež tejto otázke ešte nevenoval veľa času. „Miniem to na bežný život. Platíme plyn, elektriku, benzín… Možno nejaký darček na Vianoce, ešte som nad tým neuvažoval. Syn má okrúhle narodeniny, možno niečo vymyslím,“ hovorí.

    Mikuláš Huba zase prezradil, že odmenu použije na niečo, čo praktizuje už roky. „Prvý plat som dal na rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka. Plánujem pokračovať v tom, čo som robil doteraz a nejaké primerané, nie malé percento dať na charitatívne účely, pamiatky a podobne. Takže asi v tomto duchu. Ja som sa vlastne len dnes dozvedel, aké je to odstupné, nikdy som sa o to nejak nezaujímal. A určite si ju nenechám v plnej hodnote pre seba. Je toľko možností, ako niekam prispieť. Na utečencov, cez Ukrajinu až po domácich ľudí, ktorí sú na to odkázaní.“

    Poslanci, ktorí nekandidujú v marcových parlamentných voľbách

    Pavol Paška (Smer)

    Renáta Zmajkovičová (Smer)

    Mojmír Mamojka (Smer)

    Ľubica Rošková (Smer)

    Zoltán Daniš (Smer)

    Daniel Duchoň (Smer)

    Iveta Lišková (Smer)

    Anna Vitteková (Smer)

    Anton Martvoň (Smer)

    Viera Tomanová (Smer)

    Monika Gibalová (KDH)

    Martin Fronc (KDH)

    Jozef Mikuš (KDH)

    Rudolf Chmel (Most-Híd)

    Magda Vášáryová (nezaradená)

    Ivan Mikloš (nezaradený)

    Mikuláš Dzurinda (nezaradený)

    Mikuláš Huba (nezaradený)

    Štefan Kuffa (nezaradený)

    Miroslav Kadúc (nezaradený)

    Marián Kvasnička (nezaradený)

    Mária Ritomská (nezaradená)

    - Reklama -