Politici sa na Vianoce tešia. U Jahnátkovcov sa začína slivovicou, Jurinová dáva do kapustnice rybu

    0
    Ľubomír Jahnátek, bývalý minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (Autor: SITA)

    Najkrajšie sviatky roka sprevádzajú isté tradície, na ktoré sa mnohí tešíme už celý rok. Ide už o akési rituály, ktoré sú pre Vianoce, najmä pre Štedrý deň typické. Ale dodržiavajú ich aj ministri či poslanci? Náš malý prieskum ukázal, že áno. Tradície musia byť. Politici, ktorých sa nám podarilo osloviť, sú pomerne konzervatívni, a to dokonca aj počas oslavy Nového roku. Čítajte, možno budete prekvapení.

    Jahnátek financuje darčeky

    Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek pre PL.sk prezradil, že sviatky bude tráviť so svojou rodinou. „Ja som konzervatívny človek a budem určite doma. Aj cez sviatky, aj cez Silvestra,“ prezradil nám. Teší sa na najmä na svoje vnúčatá, s ktorými bude tráviť trochu viac času. Prezradil nám aj, ako to má vymyslené s kúpou darčekov. „Moje deti kupujú darčeky pre moju manželku v mojom mene, manželka kupuje pre všetkých a ja to celé zafinancujem.“

    Čo sa týka tradície, u Jahnátkovcov musí byť štedrá večera. Ako každá rodina, aj oni majú svoje rituály. Ako však priznal, večerajú už len s manželkou. Ich tradíciou je, že večera musela byť o šiestej večer. „Či bolo dovarené, alebo nie.“ Minister ešte prezradil aj ďalší zaužívaný rituál a to hádzanie orechov do kútov. Jahnátek prekvapil aj tým, že na vianočnom stole nechýbajú až tri druhy polievok. A prezradil aj, či doma pijú. „Večera sa začína domácou slivovicou a potom sa pije moje domáce víno, ktoré osobne dorábam,“ povedal s tým, že jeho víno sa pije aj na Silvestra. A kde budú v závere roka Jahnátkovci? Ako prezradil minister, budú doma a priblížil nám aj  svoj program. „Pozerám televíziu, popíjame vínko a čakáme do polnoci.“

    Lajčákovci pôjdu do Tatier

    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nám prezradil, že sa teší na to, že Vianoce strávi v kruhu širšej rodiny. „Po štedrom večeri by sme chceli ísť do Tatier na lyžovačku,“ priblížil nám svoje plány. Ešte však nevie, či tam budú tráviť aj Silvestra. Čo sa týka zvykov, tie Lajčákovci poctivo dodržiavajú. Nechýbajú preto prípitok, kapustnica, oplátky s medom a vyprážaný kapor. „Všetko, čo k tomu patrí,“ dodal Lajčák.

    Maďarič dáva pod tanier šupiny

    Odchytiť sa nám podarilo aj ministra kultúry Mareka Maďariča. Šéf rezortu sa zabavil na tom, že ako každý rok, tak aj tento zháňal darčeky na poslednú chvíľu. Sviatkovať bude doma, na čo sa tiež veľmi teší. „Cez rok si človek domov až toľko neužije,“ povedal nám. Čo sa týka tradícií, ani tento minister nie je výnimka a dodržiava ich. Nemôže preto chýbať ani šupina z kapra pod tanierom. Minister kultúry nič veľkolepé na Silvestra nechystá. Bude ho tráviť s priateľmi doma v Ivanke pri Dunaji, kde býva.

    Špeciálna kapustnica u Eriky Jurinovej

    Poslanec Miroslav Beblavý povedal, že Vianoce trávia buď u jeho rodičov, alebo u manželkinho otca. Plány na Silvestra však ešte nemá. „Teraz som v takom behu, že okrem samotných Vianoc nestíham nič iné plánovať,” priznal pre PL.sk  zaneprádznený poslanec a podpredseda strany Sieť.

    Doma bude počas Vianoc poslanec SaS a exminister obrany Ľubomír Galko. „Tým, že máme obidve dcéry v zahraničí, teraz pricestujú, takže si sviatky užijeme doma,” prezradil Galko, ktorého dcéry žijú v Česku a v Dánsku. Pohodlie a teplo domova však možno na chvíľu vymenia aj za lyžovačku. „Nevylučujem, že na jeden alebo dva dni vybehneme niekam na lyže, pokiaľ budú dobré podmienky.” Ak by však podmienky lyžiarom na Slovensku príliš nepriali, Galkovci nevylučujú ani lyžovačku v Rakúsku. Poslanec nám ešte prezradil, že vianočnú kapustnicu varí on. Špeciálne plány nemá rodina ani na Silvestra, pradepodobne ostanú doma.

    Poslankyňa za OĽaNO Erika Jurinová nám prezradila svoj skutočne špeciálny a originálny recept na vianočnú kapustnicu. „Je to čistá kapustnia, vývar, urobí sa akoby len precedená kapusta. Je zatrepaná len múkou a vodou. Nechýbajú zemiaky, ktoré robíme na cibuľke, sú omastené, popaprikované a pridávame nastrúhaný oštiepok. V kapustnici je vyvarená aj údená ryba.” Tou rybou je pstruh, ktorého obľubuje najmä Jurinovej manžel, no na štredrovečernom stole nechýba ani kapor. Ako ešte prezradila poslankyňa, cez sviatky, ale aj na Silvestra jej veľmi záleží na tom, aby si ich užila s blízkymi a priateľmi, a je to čas, ktorý si stráži.

    - Reklama -