Nová poľská vláda chce zlepšiť povesť krajiny aj vlasteneckým filmom

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Podľa ministra by film mohol napríklad vyrozprávať príbeh bitky pri Viedni z roku 1683 alebo bitky o talianske Monte Cassino z roku 1944, ktorá bola jednou z najťažších v druhej svetovej vojne.
    Vo Viedni pomohli Poliaci poraziť Turkov v bitke, ktorá znamenala koniec expanzie Osmanskej ríše do Európy. Film by “povedal svetu, kto chránil našu civilizáciu”, vysvetlil poľský minister.

    Nová poľská vláda riskuje, že zdôrazňovaním vlastenectva vyvolá viac xenofóbie v čase, keď sa Európska únia borí s obrovským prílevom utečencov z Blízkeho východu, uviedol Reuters.
    Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) oznámila, že plánuje spustiť veľkú propagačnú kampaň krajiny doma aj v zahraničí, ktorej súčasťou možno bude aj celovečerný film. Vláda už kontaktovala potenciálnych producentov, povedal minister. Bude sa tiež usilovať o to, aby sa školy, divadlá a verejnoprávna televízia viac venovali vlasteneckým témam.

    Gliňski v rozhovore, ktorý poskytol agentúre Reuters, tiež povedal, že Poľsko musí riešiť svoj vzťah so židovskými spoluobčanmi počas holokaustu. Viaceré knihy a filmy vyvrátili názor mnohých Poliakov, že ich spolužitie so židmi patrilo k najharmonickejším v Európe. Odhalili, že Poliaci boli nielen obeťami holokaustu, ale niekedy tiež páchali zločiny na židovskom obyvateľstve, píše Reuters.

    “Povesť Poľska v zahraničí utrpela, lebo Poľsko je údajne spoluzodpovedné za holokaust,” pokračoval Gliňski. Poľské vlastenecké skupiny vlani ostro skritizovali poľský film Ida, ktorý získal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

    - Reklama -