Rusko nemôže zlepšovať svoje vzťahy s USA, kým podporujú sankcie. Takto reaguje ruský minister zahraničia na sankcie

    0

    Spojené štáty a Európska únia uvalili sankcie na Rusko po tom, ako v marci 2014 anektovalo dovtedy ukrajinský polostrov Krym. Moskve vyčítajú tiež podporovanie separatistických povstaní na východe Ukrajiny, ktoré si vyžiadali už viac ako 9000 mŕtvych.
    “Kým Obamov námestník Joe Biden chodí po Európe a odporúča pokračovanie sankcií voči nám bez ohľadu na to, ako sa správa Kyjev pod nátlakom Západu, nebudeme schopní dosiahnuť akékoľvek porozumenie,” povedal Lavrov.

    Americký minister zahraničných vecí John Kerry by mal na budúci týždeň pricestovať do Ruska, kde chce rokovať o konfliktoch na Ukrajine a v Sýrii. Nie je pritom vylúčené, že okrem Lavrova sa stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Predstavitelia Ruska, USA a OSN budú viesť rozhovory o Sýrii a boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) už v piatok vo švajčiarskej Ženeve.

    Lavrov v rozhovore pre La Repubblica vyjadril presvedčenie, že ruské, americké a arabské sily momentálne pôsobiace v Sýrii by spoločne dokázali poraziť militantov IS. Vytvoriť takú koalíciu však nie je možné, kým nie je zhoda v otázke budúcnosti sýrskeho prezidenta Baššára Asada. Zatiaľ čo Rusko s Asadom spolupracuje, Spojené štáty a ich spojenci spomedzi sunitských arabských krajín trvajú na jeho odstúpení.
    “Ak títo partneri v potenciálnej koalícii budú naďalej požadovať stanovenie termínu pre Asadov odchod zo scény, odpovieme, že to odporuje právu a demokracii,” povedal Lavrov.

    Ruský minister zahraničných vecí ďalej povedal, že nevie o terajšom mieste pobytu vodcu IS Abú Bakra Baghdádího, má však informácie o prenikaní buniek tejto skupiny do ozbrojených zložiek v Líbyi. Doplnil, že rozhodnutie Západu odstrániť dlhoročného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího bolo chybou a že Rusko v Líbyi podporuje stabilizačný plán OSN i napriek jeho “riskantnosti”. Medzinárodná konferencia o Líbyi, ktorá sa uskutoční 13. decembra v Ríme, je podľa Lavrova dôležitá, neprinesie však celkové riešenie problému.

    - Reklama -