Neverte vládnej rozprávke o lacnejších potravinách. Pozrite si jednoduchý príklad

    0
    Minister financií Peter Kažimír, predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Vláda znížila DPH na vybrané druhy potravín. Lacnejšie potraviny by sme si teda mali nakúpiť už od 1. januára. „S číslami a DPH prichádzam do kontaktu každý deň. Práve preto viem, že ak uberiem iba na jednej strane, musí sa to na tej druhej prejaviť. Otvorila som si teda klasickú excelovú tabuľku a začala počítať veľmi prakticky ako občan, ktorému vláda tejto krajiny znížila DPH na niektoré čerstvé potraviny,“ píše na svojom blogu poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a podpredsedníčka strany ŠANCA Jaroslava Lukačovičová.

    Jaroslava Lukačovičová (Zdroj: Facebook J. Lukačovičovej)

    „Na konkrétnom príklade som sa však presvedčila, že vláde a rozprávke o zlacnenom mäse môžem veriť len do momentu, kým cez týždeň nezájdem do kantíny a nedám si obedové menu, ktoré zahŕňa aj dobrý kus mäsa,“ pokračuje. Na čo teda Jaroslava Lukačovičová prišla?

    „Predajná cena 1 kg bravčového mäsa je v súčasnosti 5,99 eur vrátane DPH. Na prípravu jednej porcie obedového menu použijem 100 gramov mäsa, t. j. v cene 0,60 eur vrátane DPH. Cena za 100 gramov mäsa sa skladá z: pri nezníženej DPH vo výške 20 percent je to 0,50 eura + 0,10 eura DPH teda spolu 0,60 eura. Pri zníženej DPH vo výške 10 percent je to 0,50 eura + 0,05 eura DPH teda spolu 0,55 eura.“

    Ako Lukačovičová vysvetľuje, ak si teda obed uvaríme sami, na jednej porcii mäsa skutočne vďaka Ficovmu opatreniu ušetríme 5 centov. Problém je však v tom, že čosi celkom iné sa stane, ak zájdeme do kantíny, ako to cez obed robí možno väčšina ľudí. Za menu zaplatíte dajme tomu 3,50 eur.

    “Táto cena sa celkom určite nezmení ani po znížení DPH na vybrané potraviny. Memorandum o znížení cien bude platiť iba pri nákupe mäsa, ktoré nakúpi vedúci kantíny, aby navaril. Vláda a ani nikto iný ho nedonúti znížiť cenu menu,” dodáva autorka.

    A teraz pár podstatných faktov. Náklady na výrobu menu sú napríklad 2,50 eur bez DPH a v tejto cene je aj spomínaných 0,50 eura za mäso. Za nákup mäsa a ostatných potravín majiteľ kantíny zaplatil a môže si teda odpočítať:

    Pri nezníženej 20 % DPH 0,50 eura na DPH
    Pri zníženej 10 % DPH 0,45 eura na DPH

    Teraz však príde to podstatné. Po ukončení mesiaca bude majiteľ spracovávať daňové priznanie k DPH, a to bude vyzerať nasledovne:

    Pri nezníženej 20 % DPH odvedie štátu za jedno obedové menu 8 centov (0,58 eura, ktoré od zákazníka zinkasoval za menu mínus 0,50 eura, ktoré si odráta za nákup potravín na porciu vrátane mäsa).

    Pri zníženej 10 % DPH odvedie štátu za jedno obedové menu 13 centov (0,58 eura, ktoré od zákazníka zinkasoval za menu mínus 0,45 eura, ktoré si odráta za nákup potravín na porciu vrátane mäsa).

    “Fíha, tak aké zlacnenie DPH na potraviny, ak 5 centov, ktoré ušetrím pri nákupe, ak si varím sama doma, zaplatím na druhý deň štátu naspäť, ak sa naobedujem v kantíne?” pýta sa na záver svojho blogu podpredsedníčka Šance.

    Celý blog si môžete prečítať TU.

    - Reklama -