Krajiny V4 by mohli pomôcť stavať zábrany na hraniciach Macedónska, požadujú Maďari

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Podľa agentúry MTI sa Simicskó v juhomaďarskom meste Hódmezövásárhely stretol s českým rezortným partnerom Martinom Stropnickým, s ktorým si pozreli statické a dynamické ukážky maďarských a českých ozbrojených síl v rámci spoločného cvičenia Balaton 2015.
    Simicskó povedal, že rozhodnutie ešte nepadlo – musia sa na tom dohodnúť predsedovia vlád štvorky. Maďarský minister však vyjadril nádej, že šéfovia rezortov obrany krajín V4 túto tému zaradia do programu pražského stretnutia, ktoré sa bude konať na budúci týždeň vo štvrtok.
    Stropnický uviedol, že táto záležitosť zrejme bude predmetom pražskej schôdzky ministrov. Podľa jeho slov je však pravdepodobnejšie, že na macedónske hranice pošlú skôr policajné jednotky ako vojenské.

    Český minister v tejto súvislosti podotkol, že Macedónci v dlhodobom horizonte nedokážu ochrániť svoje hranice.
    Maďarsko je toho názoru, že pred náporom migrantov treba patrične zabezpečiť vonkajšie hranice Schengenu. ,,Existuje však množstvo dôvodov, preto nie je možné strážiť grécke hranice,” argumentoval maďarský minister.
    Stropnický poznamenal, že teraz o výstavbe hraničných zábran uvažujú krajiny, ktoré pred niekoľkými mesiacmi ešte veľmi ostro kritizovali Maďarsko za takýto krok. ,,Podľa mňa je to nekorektné zo strany tých, ktorí sa oháňajú politickou korektnosťou,” zdôraznil český minister, ktorý ocenil maďarské snahy pri ochrane schengenských hraníc.

    V súvislosti so spoločným cvičením, na ktorom sa zúčastňujú aj vojaci Ozbrojených síl SR, sa ministri zhodli v tom, že riešenie migračnej krízy otvorilo novú kapitolu spolupráce V4. Podľa Simicskóa a Stropnického vojaci na manévroch získali dôležité skúsenosti.
    Cvičenie sa 15. decembra skončí; je však možné, že v Hódmezövásárhelyi zostanú českí a slovenskí spojovací dôstojníci, povedal Simicskó.
    Medzinárodné cvičenie Balaton 2015 bolo iniciované maďarskými ozbrojenými silami v nadväznosti na prebiehajúcu migračnú krízu. Jeho cieľom je zjednotenie postupov medzi ozbrojenými silami krajín V4 pre prípad potreby ich reálneho nasadenia.

    - Reklama -