India obnoví mierové rozhovory s Pakistanom na najvyššej úrovni

    0
    Pakistanský expremiér Naváz Šaríf (Autor: SITA)

    ,,India a Pakistan sa rozhodli pokračovať v dialógu,” uviedla Svarádžová na tlačovej konferencii v Islamabade. Iniciatíva vzbudzuje nádej na postupné zlepšenie vzťahov medzi týmito susediacimi jadrovými mocnosťami.

    Zatiaľ posledné stretnutie v procese známom ako ,,bilaterálny dialóg” sa uskutočnilo v septembri 2012, pred parlamentnými voľbami v oboch krajinách. Vzťahy medzi nimi sa zmrazili po tom, ako sa indickým premiérom stal vlani hinduistický nacionalista Naréndra Módí.
    Nádej na zlepšenie situácie vzrástla vďaka spoločnej schôdzi poradcov pre národnú bezpečnosť z oboch štátov, ktorá sa konala minulý víkend v thajskej metropole Bangkok.

    ,,Poradcovia budú pokračovať v riešení všetkých otázok spojených s terorizmom,” uvádza sa v spoločnom vyhlásení Svarádžovej a Sartádža Azíza, poradcu pakistanského premiéra pre zahraničné záležitosti.
    V predmetnom vyhlásení sa tiež spomínajú útoky v indickom meste Bombaj v roku 2008, pri ktorých zomrelo 166 ľudí. India zastáva názor, že atentátnici boli riadení z Pakistanu.
    India a Pakistan od roku 1947, keď získali nezávislosť od koloniálnej Británie, viedli proti sebe tri vojny. Dve z ich sa týkali spornej himalájskej oblasti Kašmír.

    - Reklama -