Politika je ventilátor, do ktorého z jednej strany dávajú hovná. Podľa toho, ako sa k tomu ventilátoru priblížiš, tak budeš zasratý. Píše známy slovenský biznismen

    0
    Michal Truban na archívnej snímke (Autor: Archív: MT)

    Podnikateľ Michal Truban definoval slovenskú politickú scénu nasledovne: „Politika je ventilátor, do ktorého z jednej strany dávajú hovná a z druhej strany striekajú hovná na celé okolie. Podľa toho, ako sa k tomu ventilátoru priblížiš, tak budeš zasratý.“

    Michal Truban sa na verejnosti zviditeľnil najmä bojom proti korupcii v štátnej správe. „Túto krásnu anekdotu mi povedal človek, ktorý sa pohybuje okolo ventilátora dlho. Veľmi sa mi páčila a odvtedy ju všetkým rozprávam,“ vysvetľuje Truban.

    Koho sa ale táto definícia týka? Podľa podnikateľa tých, ktorí „majú radi sračky a nevadí im smrad“. V preklade – ľudí bez „chrbtovej kosti“. „Robia to preto, lebo im je jasné, že hovná vadia špecifickému druhu ľudí, ktorí chcú byť čistí. A tak tie hovná používajú na svoju ochranu. Aby tam moc neobšmŕdali,“ dodal.

    Podľa Trubana je zmena zabehnutého systému veľmi zložitá. Keď sa niekto do reformy aj pustí, výsledok nemusí byť vždy pozitívny. Problém vidí v myslení ľudí. „Či je od neho zadrbaný človek, ktorý sa snažil ventilátor opravovať, alebo ten, ktorý tam to hovno nosil, smrdí to rovnako,“ píše.  

    „Máme príliš málo čističov na to, koľko hovien sa za deň vyserie a hodí do ventilátora,“ pokračuje. „V poslednej dobe som videl, ako čistí ľudia páchajú samovraždy a hádžu sa do žumpy, aby ju vypustili. Opustení následne umierajú v sračkách. Ten bordel je taký obrovský, že to sami nedajú a potrebujú pomôcť,“ hodnotí stav našej spoločnosti. Podľa neho je potrebné vyjadriť podporu a vďaku práve ľuďom, ktorí sa rozhodli ísť „proti prúdu“.

    „Naozaj existujú ľudia, ktorí chodník vyčistia nie preto, aby ho mali celý pre seba. Ale preto, aby sa oni, ich deti a ich susedia nemuseli rannou cestou do roboty báť, že skočia do hovna. Nepíšem to preto, že by som si o sebe myslel, že som ten opravár alebo že by som chcel smrdieť. Píšem to preto, lebo len som sa zdiaľky pozrel na ventilátor (vďaka slovensko.digital a podobným aktivitám) a už si ľudia zapchávali nos. Takže chápem trošku frustráciu opravárov,“ uviedol.

    - Reklama -