Rebeli súhlasili s vysťahovaním. V sýrskom meste Homs prišli o strechu nad hlavou stovky rodín

    0
    Evakuácia mesta. (Autor: youtube)

    Homs bol v minulosti otitulovaný prívlastkom „hlavné mesto revolúcie“ a odohrali sa v ňom prvé protesty proti prezidentovi Asadovi ešte na začiatku povstaleckých nálad. Militantná skupina al-Wair tri roky okupovala mesto, no v súčasnosti sa dohodla so sýrskou vládou na prímerí a preskupila sa do rebelmi ovládanej provincie Idib. O dohode vlády s rebelmi informoval spravodajský portál televízie BBC.

    V priebehu stredy prekročili hranice mesta autobusy slúžiace na prevoz civilistov a príslušníkov militantov do vopred dohodnutej oblasti. V blízkosti mesta Homs bolo naozaj rušno, okrem autobusov určených pre občanov sa tu premávali sýrske vojenské vozidlá, autá pracovníkov Spojených národov a množstvo ďalších.

    Ako prví mesto opustili desiatky detí a starších obyvateľov a fyzicky znevýhodnených jedincov ako vozičkárov či inak postihnutých. Ďalej nasledovalo približne sto rodín bojovníkov – členov militantnej skupiny, ktorí opúšťali svoje rodiny. Nakoniec sa „nalodili“ bojovníci al-Wairu, ktorí pochádzali z  radikálneho jadra, ale súhlasili s prímerím.

    - Reklama -