Čo čaká Nemecko? PEGIDA sa presadí, za Merkelovú nie je momentálne žiadna náhrada. Tamojšia politika očami skutočného odborníka

0
Vladimír Handl, výskumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů v Prahe (Autor: Archív: V.H.)

Ako by ste zhodnotili pozíciu ešte stále najsilnejšej ženy Európy na domácej, ale aj medzinárodnej politickej scéne?

Za Angelu Merkelovú momentálne naozaj nie je žiadna náhrada na domácej politickej scéne. Ani jedna z politických strán nemá predstaviteľa, ktorý by ju mohol či dokonca chcel ohroziť. V tomto zmysle teda jej pozícia nie je ohrozená. V čom je ale jej pozícia oslabená – stráca podporu nemeckej verejnosti. Čo sa týka jej obľúbenosti a popularity medzi Nemcami, pohybuje sa okolo čísla 1,5 (z celkového hodnotenia od -5 do +5), pričom najpopulárnejší politik Wolfgang Schäuble je na pozícii plus dva. Takže ten rozdiel nie je veľký. Ona, samozrejme, stratila časť popularity, avšak naďalej patrí medzi najdôveryhodnejších politikov. Ale, pochopiteľne, ten pokles je pomerne viditeľný.

Pokiaľ ide o medzinárodné postavenie, Angela Merkelová je momentálne oslabená najmä tým, že je v pozícii „žiadateľa“. S predstaviteľmi štátov EÚ musí riešiť problém, ktorý by v prípade nedohody Nemecko muselo financovať samo. V tomto smere sa kancelárke príliš veľa pomoci nedostáva. S výnimkou niektorých európskych krajín a Európskej komisie. Takže v tomto zmysle je nepochybne oslabená. Za Angelu Merkelovú nateraz síce nie je žiadna alternatíva, avšak musí bojovať o nejaký presvedčivý úspech, ktorý by jej pomohol túto zložitú situáciu konsolidovať.

Budúci rok na jar sa budú v troch spolkových krajinách konať voľby. Vysvedčenie dostane trebárs aj strana Angely Merkelovej CDU či sesterská CSU. Akú reakciu voličov očakávate?

To bude záležať práve od vyrovnania sa s imigrantmi. Sú tam očividné nedostatky, ale môžeme povedať, že Nemecko to zvláda. Teraz bude najdôležitejšie, aby v nadchádzajúcich mesiacoch, skutočne do tých jarných volieb, bola situácia zvládaná a stabilizovala sa. Na druhej strane sa touto témou budú aj naďalej živiť populistické, nacionalistické strany, ako je PEGIDA. PEGIDA má dnes vo východnom Nemecku podporu až 16 percent voličov. Dôležité je, aby v najbližších mesiacoch politika nielen CDU/CSU, ale aj SPD či opozičných strán, ktoré imigračnú politiku vlády podporujú, napríklad Zelení či Die Linke, súčasnú situáciu stabilizovali. Ak sa to podarí, tak si myslím, že voľby žiadne zásadné zmeny neprinesú.

Nepredpokladáte teda úspech PEGIDY v niektorej zo spolkových krajín?

Dá sa počítať s tým, že sa PEGIDA presadí. Ten potenciál tam určite je. Pri ďalšej strane Alternative für Deutschland (nacionálna krajne pravicová strana) sa očakáva podpora voličov medzi 7 až 11 percentami. PEGIDA má šancu len vo východných častiach krajiny.

Podľa najnovších prieskumov sa niekoľkomesačný trend klesajúcich preferencií strán vládnej koalície v Nemecku zastavil. Čomu to pripisujete?

Koaličné politické strany vrátane strany Angely Merkelovej (CDU) urobili dve veci. Jednu pozorujeme dlhodobo a síce, že kancelárka jednoducho nedovolila, aby tému utečeneckej krízy prevzali a zneužili populistické strany a populistickí aktéri. Čo to znamená? Od samého začiatku sa strany koalície stavali ku kroku Merkelovej veľmi kriticky, vyčítali jej, že niektoré dôsledky neodhadla, pretože nevedela, aká bude tá dynamika. Ona však v zásade nikdy nedopustila, aby sa z tejto témy stala téma ohrozenia, ktorá sa spája s bezpečnostnou situáciou, téma, v  rámci ktorej sa spochybňuje právo na azyl z dôvodov kultúrnych, etnických, ale aj bezpečnostných. Vládna koalícia riešila problém utečencov v politickom kontexte založenom na základných princípoch nemeckej politiky s dimenziou európskej politiky a tým pádom nevznikol priestor, v ktorom by sa nemecké médiá alebo politici náhle ocitli v hodnotovo nejasnom prostredí, kde by sa zrazu začali etablovať nemeckí oportunisti proti prisťahovalcom. Táto situácia v Nemecku nenastala, objavila sa len na okraji tamojšej politickej scény, ale nikdy sa nepresadila v hlavnom politickom prúde, ani v mainstreamových médiách. Tým pádom nemecká verejnosť síce konfrontovaná s tou situáciou je, ale zároveň má záruku serióznej debaty. To je strašne dôležité. Po ďalšie, nemecká politika je, samozrejme, schopná riešiť problémy s azylantmi. Takže nemeckí politici nepustili debatu o prijímaní utečencov do populistických vôd a zároveň si Nemci myslia, že súčasná vláda má schopnosť riešiť situáciu s utečencami.

Počet utečencov, ktorí prišli tento rok do Nemecka, včera oficiálne dosiahol magické číslo milión. Toľko sa ich aspoň zaevidovalo v systéme prvej registrácie. Na druhej strane, nemecká polícia informovala, že neúspešných žiadateľov o azyl sa krajine jednoducho nedarí vracať späť do krajiny ich pôvodu. Oficiálne čísla sa pohybujú len okolo 15-tisíc. Nemeckí politici však upozorňujú, že v krajine zostáva mnoho ľudí bez šance získať právo na dlhodobý pobyt. O čom to svedčí?

To je dlhodobá bolesť nemeckej politiky, že nie je efektívne schopná vracať ľudí, ktorí nemajú právo na azyl. Je to skutočne jedna z kľúčových otázok, ktoré Nemecko bude musieť urýchlene riešiť, aj vzhľadom na obnovenie dôvery ľudí v politiku vládnej koalície. Nebude to jednoduché už len z toho dôvodu, že vo vnútri nemeckej politiky vládne rozkol v otázke utečencov z Afganistanu. Niektoré vládne strany majú taký názor, že nemajú právo na azyl, pričom SPD ešte nemá jasnú pozíciu. Nemecká opozícia zase tlačí na vládu, aby sa k afganským utečencom pristupovalo rovnako ako k tým sýrskym. Efektívny sa v poslednom čase ukázal prístup k žiadateľom o azyl z Balkánu, ktorých počet rapídne klesol a politika návratu v tomto prípade funguje celkom dobre.

Nemecko má obrovskú zodpovednosť nielen za svoj ľud, ale aj za celý projekt Európskej únie. Kroky, ktoré podniká nemecká vláda, sa tak prirodzene dotýkajú aj zvyšných 27 členov Únie. Je zo strany kancelárky Angely Merkelovej sebecké, keď sa snaží zachraňovať svet na úkor bezpečnosti obyvateľov starého kontinentu?

Ja by som poukázal na fakt, že Angela Merkelová začala utečeneckú krízu riešiť práve ako krízu európsku, nie ako nemeckú. Kancelárka priamo reagovala na krízu v Maďarsku a Rakúsku a bola pod tlakom napr. rakúskeho kancelára Faymanna, aby utečencov urýchlene prijala. Obava z destabilizácie v strednej Európe tak bola zjavne hlavným dôvodom, nezvyčajne emocionálny prístup kancelárky túto rozvahu ešte posilnil. Takže ten krok, ktorý urobila, bol vlastne z jej strany chápaný ako krok európskeho pokusu o zníženie napätia v Európe. Problém je, že nemeckí politici nie celkom dobre odhadli, že vznikli obrazy, ktoré sa objavili nielen v Európe, ale aj v tých krajinách, odkiaľ utečenci prichádzajú, zobrali to ako pozvanie a problém bol na svete.

Nemeckí politici vždy uvažujú predovšetkým takticky. Ohrozenie bezpečnosti obyvateľov Európy by podkopal  Európsku úniu, ktorá je pre Nemecko absolútne kľúčovým a nevyhnutným faktorom pre ich vlastnú prosperitu.

Európske krajiny, osobitne Nemecko, majú pomerne veľkorysý sociálny systém. Bude musieť spolková krajina pod vplyvom masívnej vlny imigrantov, ktorí sú odhodlaní v tejto krajine zostať, prehodnotiť koncept sociálno-trhového hospodárstva?

Koncept sociálno-trhového hospodárstva bude zachovaný, avšak práve pod tlakom sa bude v Nemecku riešiť otázka sociálnej istoty či určitej rovnosti. Vznikne tam spor o to, že sa budú musieť Nemci deliť o rozpočtové prostriedky s utečencami. Očakávam práve posilnenie sociálneho systému, pretože tá téma je významná v celej nemeckej politike. Druhou otázkou sú sociálne štandardy pre utečencov a žiadateľov o azyl. To je skutočne európska otázka. Osobne si neviem predstaviť, že by nemecký Spolkový ústavný súd rešpektoval zníženie sociálnych štandardov pre utečencov.

Takže Nemecko to bude ekonomicky a rozpočtovo zvládať?

Myslím, že áno. Prijatý rozpočet je vyrovnaný, počíta aj s využitím finančnej rezervy, keby sa náklady na riešenie utečeneckej krízy navýšili. Kľúčové je, samozrejme, obmedzenie prílivu utečencov.

Poslanci Spolkového snemu (Bundestag) schválili účasť nemeckých ozbrojených síl na vojenskej operácii západnej koalície proti tzv. Islamskému štátu (IS) v Sýrii. Koaličná vláda navrhla, aby Nemecko poskytlo na podporu boja proti IS maximálne 1 200 vojakov, šesť prieskumných lietadiel Tornado, jedno tankovacie lietadlo, satelitnú techniku a fregatu. Ako vnímate tento príspevok Nemecka?

V súčasnosti je to určite maximum, čo môže nemecká politická scéna poskytnúť. Je to celkom podstatný príspevok, aj keď francúzska strana by privítala väčší. Myslím si, že nemeckí politici sa zachovali pomerne pružne. Nie je to jednoduché, pretože, ako iste viete, opozícia sa proti tomuto rozhodnutiu stavia proti, pretože sa obáva militarizácie Nemecka v Sýrii.

Ako hodnotíte postoj Angely Merkelovej k Ankare? Turecko má toho veľa „za ušami“ a tým, že je zo strany Bruselu doslova „prosíkané“ o pomoc s pozastavením utečeneckej vlny, takpovediac sa vyviňuje…

To je naozaj veľká zmena v postoji k Turecku. Nemecko sa snaží získať Turecko na spoluprácu, v podstate je v úlohe „žiadateľa“, takže v nevýhodnej pozícii. Nemecká opozícia za to výrazne kritizuje Angelu Merkelovú, pretože sa prestáva vyjadrovať k ľudskoprávnym otázkam v Turecku, čo je vlastne pre európsku politiku kľúčové. Takže v tomto smere sa nemecká politika posunula. Je vyjadrením práve toho nového nemeckého optimizmu, a teda takmer za každú cenu dosiahnuť posun v otázke riešenia utečeneckej vlny. Tento postoj kancelárky je zatiaľ doma vnímaný, najmä z ľavicového spektra, veľmi kriticky. Viac-menej to je práve tá súčasná nemecká reálpolitika. Turecko je tiež nevyhnutným aktérom, aj keď problematickým, v otázke riešenia situácie v Sýrii.

Aký predpokladáte vnútropolitický vývoj v Nemecku, s prihliadnutím na úlohu ťahúňa EÚ?

Ja si myslím, že nemecká politika je teraz vo vzťahu k EÚ v module krízového manažmentu. V najbližšej dobe žiadne výrazné zmeny v európskej politike neočakávam. Teraz ide skutočne skôr o to, zvládnuť krízy, ktoré tu sú, a to je to maximum. Na tom by sa, samozrejme, mali podieľať aj naše krajiny strednej Európy, pretože nám tiež ide o to, aby krízová situácia bola stabilizovaná.

- Reklama -