Päťkrát áno pre Smer. Pozrite sa, ktoré opozičné strany sa s ním spolčili

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Aj príklady z minulosti dokázali, že vyhláseniam opozičníkov, ako chcú nahradiť Smer, a nie doplniť ho, netreba vždy veriť. Stačí sa pozrieť na tieto príklady, ktoré uviedol portál Aktuality.sk.

    Kto komu skočil na lep?

    Prvým príkladom je len nedávna zmena ústavy pre potenciálnu teroristickú hrozbu. Smerákom poslúžili svojimi hlasmi poslanci od bugárovcov. Predsedovi Bugárovi k tomuto rozhodnutiu stačilo splnenie požiadavky na schválenie pozmeňujúceho návrhu, aby sa predĺženie spomínanej lehoty netýkalo sudcov. Sklamali však KDH, ktoré žiadalo aj odchod sudcov do dôchodku vo veku 67 rokov.

    Druhým príkladom je schválenie ústavnej ochrany manželstva muža a ženy. Smer totiž chcel ukázať, že robí reformy v justícii. Na to však potreboval hlasy od opozície. V tomto prípade dobre poslúžilo KDH. Nielen jeho poslanci, ale aj pár poslancov OĽaNO a vtedajšieho SDKÚ-DS skočili na ústavnú ochranu  manželského zväzku muža a ženy.

    Tretím príkladom je voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Nového šéfa sa dlho nedarilo zvoliť. Potom však Pavol Frešo z SDKÚ-DS navrhol na túto funkciu Karola Mitríka, exšéfa SIS. O ňom sa však práve Fico vyjadroval ako o jednom z vhodných kandidátov. Napokon zaň hlasovali nielen smeráci, ale aj Pavol Frešo. Strany síce obchod popierajú, no napríklad poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník sa po Mitríkovom zvolení vzdal straníckych funkcií.

    Aj na komunálnej úrovni

    Štvrtým príkladom je zvolenie vládneho splnomocnenca pre rómske komunity. V tomto prípade išlo o spojenectvo Smeru s OĽaNO. Vládnym splnomocnencom bol Peter Pollák, poslanec tohto zoskupenia, ktorého do úradu dostali spoločnými silami.

    Posledným, piatym príkladom sú komunálne koalície. Podivné je napríklad zvolenie Ľudmily Farkašovskej do funkcie bratislavskej námestníčky potom, ako z toho miesta abdikoval zástupca KDH. Zaujímavé sú aj koalície napríklad Smeru s KDH v Nitrianskom kraji ako protiváha Most-Híd a SMK a Smeru s SDKÚ-DS a SNS v Banskej Bystrici v komunálnych voľbách 2014, ale aj podpora smerákov pri kandidátoch Siete v Prievidzi a Martine.

     

    - Reklama -