Keď hlupáci vyrazia do sveta a myslia si, že im padne k nohám. Odborníci hodnotia „priehradkový“ škandál vo Švajčiarsku

    0
    Europoslanec Miloslav Ransdorf (Autor: Hans Štembera)

    Štyria muži chceli z banky vo Švajčiarsku vybrať obrovskú sumu peňazí, pričom predložili podozrivé dokumenty a správali sa agresívne. Potom ich zadržala polícia. Zo štyroch aktérov ostal vo vyšetrovacej väzbe už len exstarosta Ivanky pri Nitre Peter Guzmický. Voči podarenému kvartetu sa vedie trestné konanie pre majetkové delikty. Odborníci ich správanie kritizujú, vraj bolo ťarbavé a stupídne, informuje denník Nový Čas.

    Ako takí českí Pepíci

    Prísť do banky vo Švajčiarsku riešiť takú delikátnu záležitosť je veľmi nešťastné a samo o sebe podozrivé, myslia si odborníci. Podľa českého europoslanca malo ísť o snahu otvoriť komunikáciu medzi bankou a istým pánom V. H. Banka s ním vraj nekomunikuje desať rokov.  Aj toto tvrdenie je však podľa odborníka scestné. Český občan, ktorý pracuje vo Švajčiarsku ako privátny bankár, povedal pre Nový Čas, že v krajine platí zákon, že po päťročnom prerušení kontaktu je banka povinná nadviazať kontakt s klientom. Žiadne desaťročné odmlčanie teda nehrozí.

    Český odborník odsudzuje aj samotný nápad ísť riešiť takéto citlivé záležitosti k priehradke. Okrem toho, banka by bola ochotná sa s Ransdorfom baviť len v tom prípade, ak by mal oprávnenie či splnomocnenie od majiteľa. Ak by ho však aj mal, tak by sa to rozhodne nemalo riešiť pri priehradke. „Takéto vyjednávanie s bankou sa dopredu deje oficiálnou korešpondenciou,“ povedal.

    Nad správaním troch Slovákov a jedného českého europoslanca krúti hlavou aj český aktivista so švajčiarskym občianstvom Ján Šinágl, ktorý má skúsenosti so spoluprácou s bankami. Štyroch mužov  prirovnal k hlupákom, ktorý keď vyrazia niekam do sveta, myslia si, že im padne k nohám. Podľa neho je ich počínanie, pokiaľ ide o takú vysokú sumu, neuveriteľné. V takom prípade sa totiž dohadujú stretnutia dopredu a banka má na to vyškolených špecialistov. „Správali sa tam naozaj ako takí českí Pepíci,“ skritizoval „priehradkové“ pohnútky Šinágl.

    - Reklama -