Prieskum: Väčšina moslimov zaujíma k organizácii Islamský štát negatívny postoj

    0
    Jezídska rodina utekajúca z Iraku na grécko-macedónskej hranici (Autor: SITA)

    Prieskum bol vykonaný v 11 krajinách sveta s veľkými moslimskými populáciami, a to po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra, ku ktorým sa prihlásil IS.
    ,,V žiadnej skúmanej krajine nevyjadrilo pozitívne stanovisko k  Islamskému štátu viac ako 15 percent obyvateľstva. V krajinách s pestrým náboženským a etnickým zložením obyvateľstva boli negatívne postoje k IS zaznamenané naprieč deliacimi líniami,” uvádza sa v štúdii zverejnenej súčasne s prieskumom.
    Najviac ľudí, až 99 percent, sa proti Islamskému štátu vyslovilo v Libanone, kde táto skupina krátko pred vykonaním podnikla smrtiaci útok s desiatkami mŕtvych.
    Podobná úroveň negatívnych postojov bola zaznamenaná aj v Izraeli (97 percent) a v Jordánsku (94 percent). Dokonca aj na palestínskych územiach IS odmietlo 84 percent opýtaných.
    V desiatich z 11 skúmaných krajín odmietla IS väčšina respondentov. Jedinou výnimkou bol Pakistan, kde negatívne postoje k IS vyjadrilo len 28 percent účastníkov prieskumu.
    Pozitívny názor však vyslovilo len deväť percent Pakistancov, zatiaľ čo 62 percent sa nevedelo k otázke vyjadriť. V rámci skúmaných krajín išlo o ďaleko najvyšší počet respondentov, ktorí nevedeli k IS zaujať názor.
    Najviac stúpencov IS prieskum zaznamenal v Nigérii (14 percent opýtaných). Prevažujúce negatívne postoje k IS prejavili nigérijskí kresťania (71 percent) aj moslimovia (61 percent).
    Mnohí vyznávači islamu odmietajú nazývať túto džihádistickú organizáciu Islamským štátom a dávajú prednosť arabskej skratke Dáeš. Samotným členom IS sa táto skratka veľmi nepáči, keďže v arabčine vyvoláva negatívne asociácie. Pripomína totiž podobné výrazy označujúce osoby používajúce násilie a rozsievajúce svár.

    - Reklama -