Urputný boj ľavičiara Blahu. To najlepšie z jeho konfliktov za rok 2015. Kaviareň, Radičová, Osuský, Chmelár

    0
    Eduard Chmelár a Ľuboš Blaha (Autor: SITA)

    Smerák Ľuboš Blaha bol počas roka mimoriadne aktívny na sociálnej sieti. Napísal aj veľa rozhorčených príspevkov, ktorými reagoval nielen na rôzne udalosti roka, ale aj na svojich kolegov. Okrem Chmelára to od neho schytala aj expremiérka Iveta Radičová či poslanec za SaS Peter Osuský. Tí sa však nedali, a tak o slovné prestrelky nebola núdza.

    Blaha verzus Osuský

    Keď mal v septembri prechádzať cez Slovensko americký konvoj, Osuský sa vyjadril, že ho pôjde aj s rodinou privítať. Nebol by to však Blaha, keby na to nereagoval jemu vlastným spôsobom. Liberála na svojom Facebooku poriadne „zotrel“. „Ja som si vždy myslel, že takí ľudia jednoducho neexistujú a že všetky tie vlajočky v telke musia držať len akýsi armádni komparzisti, veď, preboha, prečo by niekto vítal tanky?“ okomentoval vtedy na sociálnej sieti Blaha. Ako je známe, on konvoj odsudzoval, kým Osuský ho vítal.

    Pre sulíkovca mal však nachystané ešte štipľavejšie slová. „Pekne všetky tie tanky privítaj, uroň slzu dojatia, zapáľ prskavku, pohlaď nežne nejaký obrnený transportér, pošli pusinku americkým vojakom,“ vysmieval sa v septembri Blaha. A čo na to Osuský? Ten sa nedal, hoci bol z Blahovho správania mierne rozčarovaný. „Konvoj pôjdem privítať aj s celou mojou rodinou. Tak, ako prišli tisíce Pražanov a Čechov pri podobnej príležitosti. Na rozdiel od neho nie som marxista a ´chavezista´. Nechcem návrat komunizmu, ktorý on maskovane chce,“ povedal vtedy Osuský pre ParlamentnéListy.sk. Dodal ešte, že tam pôjde spokojne a presvedčene.

    Blaha verzus Radičová

    V októbri si zobral smerák na paškál bývalú predsedníčku vlády Ivetu Radičovú. Bolo to pre jej rozhovor pre Denník N. Expremiérka totiž povedala, že nielen v Nemecku, kde pôsobila, nás označujú za čiernu dieru. V Blahovi vzkypela žlč. „Neviem, po akých kaviarňach Radičová v Berlíne chodí, ale včera som si obehal poslancov za všetky poslanecké kluby v nemeckom parlamente a všetci Slovensko rešpektujú ako úspešnú krajinu,“ rozčúlil sa vtedy na sociálnej sieti smerák.

    Radičová vysvetlila, že sa jej také reči o Slovensku v žiadnom prípade nepočúvajú dobre. Blaha sa zamýšľal nad tým, ako k tomu vôbec prišla. „Podľa mňa je to len jej osobná fabulácia. Chce navodiť dojem, že o Slovensku sa opäť hovorí ako o čiernej diere, lebo takto sa o nás hovorilo v časoch Mečiara. Je to silný propagandistický cieľ a predpokladám, že s nikým takým nehovorila,“ povedal vtedy pre ParlamentnéListy.sk Blaha. Expremiérka nám však potvrdila, že si nevymýšľa a v prípade čiernej diery ide podľa nej o monitoring zahraničnej tlače a najmä diskusných relácií v televízii.

    Ďalším kameňom úrazu bola údajná xenofóbia. Expremiérka prízvukovala, že v spoločnosti sa vyskytuje strach, no nie každý strach znamená xenofóbiu. Blaha však hovoril o tom, že Radičová uráža slovenský národ a ako bývalá premiérka by mala vážiť slová. Zašiel ešte ďalej, keď v tejto súvislosti nepriamo prirovnal expremiérku k štamgastovi. „Ešte by som pochopil, keby to robil nejaký opitý človiečik v krčme, ale bývalá premiérka?“ rozhorčil sa.

    Bývalá premiérka v rozhovore povedala aj, že nevie, akí chceme vlastne byť. „Sme slovenskí len tí, ktorí zdieľajú názor, že všetko cudzie nám ubližuje? A čo je vlastne cudzie?“ zamyslela sa. Na to si Blaha pomohol svojím obľúbeným výrazom „kaviareň“. Podľa neho Radičová len živí kaviarenské reči o xenofóbii. „Jej odpoveď opäť raz potvrdzuje, že, paradoxne, nikto tak nebičuje Slovensko, ako ho bičujú práve slovenskí pravicoví politici. Nikto v Európe, nikto v Bruseli. Len Kiska, Radičová a im podobní politici,“ zhrnul na sociálnej sieti poslanec.

    Blaha verzus Chmelár

    Keď si najväčší ľavičiari, teda Blaha s Eduardom Chmelárom, skočia do vlasov, takmer zaručene to vždy stojí za to. Tak to bolo aj v októbri a následne v novembri.

    Októbrová výmena názorov medzi nimi bola pre Blahovu kritiku „kaviarenskej ľavice“, ktorá má byť odtrhnutá od reality. Spúšťačom boli poľské voľby, ktoré vyhrali konzervatívci deklasovaním ľavice.

    „Totálne prepadla ľavica, dokonca nebude ani v parlamente.  Ale nesmúťte, drahá kaviareň, hlavu hore. Jasné, ľavica je v háji, ale aspoň máte voľné kaviarne, aby ste si mohli slobodne, nerušene, bez otravovania od bežných nekorektných ľudí do sýtosti porozprávať o vašich vzdušných zámkoch, slnečných štátoch a kozmických ideáloch,“ odkázal na Facebooku Blaha. Postmoderná ľavica sa podľa neho odtrhla od reality. Slovenskú ľavicu však chválil, lebo sa podľa neho drží pri zemi.

    Rozčúlil tým však ľavicového intelektuála Chmelára, ktorý na sociálnej sieti informoval, že už dlhšie s úžasom sleduje Blahove navážanie sa do „kaviarenskej“ ľavice a pritom rozmýšľa, či sa smerák ešte môže pozrieť do zrkadla. Kritika Poľska ho však chytila za srdce a nechápal, prečo Blaha útočí na ľavicových intelektuálov bez mocenského vplyvu, namiesto zlodejov „prisatých na jeho stranu“. „Akoby on sám bol niečo iné ako ten zosmiešňovaný ´kaviarenský povaľač´, akoby on chodil niekde inde ako do kaviarní a na konferencie,“ zamýšľal sa Chmelár.

    Blaha sa na Chmelárove rozsiahle statusy rozhodol reagovať a napísal, že naňho útočí práve ten Blaha, z ktorého si kaviarenská ľavica ešte nedávno robila posmech za jeho názory o Rusku. A pritom v tých sa zhodnú, čo Blaha považuje za vtipný obrat. Smerák si však stál za tým, že ľavica musí byť realistická a navrhoval mu, že sa môžu o tom normálne porozprávať. Chmelár už na neho pre PL.sk nereagoval.

    Prešlo len pár týždňov a ľavičiari boli opäť „v sebe“. Tentoraz bol na vine text slovinského filozofa neomarxistickej ľavice Slavoja Žižeka, ktorý sa vyjadril k utečeneckej kríze aj k Islamskému štátu. Jeho príspevok vychválil na sociálnej sieti Blaha, čím Chmelára poriadne vytočil. Na sociálnej sieti Blaha ironizoval, že už vidí, ako kaviareň udupe Žižeka ako islamofóba. Zdôraznil, že hoci sa nestotožňuje so všetkým, čo Žižek tvrdí, jeho postoje „v sebe nemajú ani štipku rasizmu, xenofóbie či islamofóbie, predpokladám, že ľavicoví liberáli ho pošlú do horúcich pekiel ako zradcu progresívnych ideálov. Pretože presne to robia s každým, kto pri utečeneckej kríze používa zdravý rozum“, veštil smerák a dodal, že „kaviarni“ ostala ako intelektuálna autorita Magdaléna Vášáryová.

    Tu sa už ozval aj Chmelár, ktorý pod Blahovým statusom napísal, že v honbe za volebnými hlasmi sa neštíti ničoho a pokračuje v útokoch na liberálnu ľavicu, ktorá sa stáva pre smerákov „väčším nepriateľom ako samotná konzervatívna pravica, s ktorou sa bratríčkujete, čo je pozoruhodné“. Odkázal mu tiež, že má svojmu „obecenstvu“ vysvetliť, že nie všetci ľavicoví myslitelia skĺzavajú k nacionalizmu či xenofóbii, a ďalší hlasno bránia utečencov. „Hádam ich nezačneš urážať ako kaviarenských intelektuálov, lebo sú poctivejšími ľavičiarmi ako ty sám,“ odkázal mu. Blaha sa  však nenechal vyrušiť a reagoval, že sa nedokáže venovať len osobným útokom, preto s ním nemieni diskutovať.

    Keď sa už zdalo, že medzi týmito dvomi ľavičiarmi „zhasla fajka“, Blaha opäť zasvietil svojím statusom na sociálnej sieti, ktorý sa síce tváril mierumilovne, no opäť si zobral na paškál Chmelára. „Áno, diskutujem tvrdo a v polemike nepoznám zľutovanie,“ vysvetlil v decembri na sociálnej siet s dodatkom, že to však nie je dôvod na to, aby iba pre politické názory niekoho blízkeho znenávidel. Ako totiž upozornil, politický názor a ľudskú stránku vždy oddeľoval. Napriek dodatku, že má ľudí rád a hľadá na nich to dobré, si neodpustil vyrývanie do Chmelára. „S ľavičiarom Chmelárom sa nezhodneme na jednej téme z desiatich a ten to považuje za dosť dobrý dôvod na osobné útoky, urážky a zlosť. Ľudia sú skrátka rôzni, ale v tomto ja nikdy neuhnem,“ napísal na margo intelektuála.

    Ako sa dalo čakať, Chmelár sa toho chytil a svojmu rivalovi venoval poriadne dlhý status na Facebooku. „Pokrytec je zvyčajne schopný moralizovať nad inými bez toho, aby si uvedomil, že to, čo im vyčíta, sú vlastne jeho vlastnosti. Ľuboš Blaha sa ustavične sťažuje, že mu niekto ubližuje. Parlament je podľa neho plný nenávistných ľudí a všetci, ktorí s ním polemizujú, vraj nevedia zvládať vlastné emócie,“ podal si smeráka. Nakoniec sa zastrájal, že sa Blahovi už viac venovať nemieni, lebo ho unavuje. Nuž, uvidíme, pri akej príležitosti a v akom časovom horizonte budú títo dvaja opäť na nože…

    - Reklama -