Teroristi z IS vraj majú špičkovú výzbroj, ale rýchlo im ubúda munícia. A preto…

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)

    Obchodník so zbraňami Abú Alí mal pôvodne pracovať pre Islamský štát. „Nakupujú ako šialení. Nakupujú každý deň: ráno, popoludní aj v noci,“ tvrdil muž, ktorý nakoniec nezásoboval túto teroristickú organizáciu, ale šiítske milície, ktoré proti nej bojujú.

    Zbrane, ktoré Islamský štát vlastní, pochádzajú najmä z dobytých oblastí Sýrie a Iraku. Napríklad dobytím irackého mesta Mosul údajne „prišli k výzbroji v hodnote stámiliónov dolárov“. A tá zahŕňa dokonca aj americké tanky Abrams.

    Rusi obvinili Turecko okrem iného zo spolupráce s teroristami s tým, že od nich dokonca kupujú aj ropu. „Vieme, kto v Turecku obchoduje s teroristami a umožňuje im páchať útoky proti nám. Práve v Turecku sa skrývali a dostávali morálnu aj materiálnu podporu ozbrojenci, ktorí bojovali na severnom Kaukaze,“ povedal ruský prezident Putin vo svojom každoročnom príhovore k vláde.

    Najdôležitejším dovozným artiklom je však samotná munícia, ktorú IS získava nielen v Sýrii, ale aj skrze zásobovacie cesty, ktoré vedú cez územie Turecka. Ide údajne o rovnaké cesty, ktoré využívajú aj pre obchod s ropou.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Podľa servera Financial Times podporujú Islamský štát aj niektoré turecké firmy a biznismeni. Jeden z nich im údajne posielal rúrky a hnojivá. Po odhalení tejto skutočnosti však zmizol nevedno kam.

    Veľký problém potom predstavujú hranice medzi Sýriou a Tureckom, ktoré sú v tejto chvíli natoľko priepustné, že nie je možné kontrolovať tok tovaru pre Islamský štát. K tomu sa okrem iného vyjadril aj americký prezident Barack Obama, ktorý kritizoval tureckú stranu za neochotu plne zabezpečiť svoje hranice.

    Islamský štát utratí mesačne zhruba jeden milión amerických dolárov len za samotnú muníciu, ktorú získava skrze každodenné zásobovanie. A to prichádza nielen z Turecka, ale napríklad aj z Iraku či Libanonu.

    autor: spa

    - Reklama -