Protiteroristické zákony, zmena ústavy i odvolávanie ministra. Poslanci sa rozhodne nudiť nebudú

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Návrhy zmien vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Táto lehota sa má pre orgány činné v trestnom konaní a súdy predĺžiť z maximálne päť na 10 dní. Zaviesť sa má aj obligatórna väzba, súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijať sa majú aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov. 

    Novely upravujú aj právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Navrhujú aj úpravu použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo má dostať vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS. 

    Poslanci po protiteroristickej legislatíve prerokujú novelu zákona o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov, ktorú parlamentu na opätovné prerokovanie vrátil prezident Andrej Kiska. 

    Odvolávaniu bude ešte tento týždeň čeliť minister životného prostredia Peter Žiga. Návrh na vyslovenie nedôvery Žigovi iniciovali poslanci opozičného hnutia OĽaNO, podpísali ho i poslanci za KDH, Most-Híd a viacerí nezaradení zákonodarcovia. Opozícii sa nepáčia súčasné náklady na prevádzku kompy na trase Vojka – Kyselica, ktoré môžu byť v porovnaní s reálnymi nákladmi na prevádzku pôvodnej kompy predražené až o 908 percent. „Premiér Robert Fico pri každom odvolávaní ministrov hovorí, že ich opozícia zdržiava pri práci. My aj pri tomto odvolávaní chránime peniaze Slovenska, pretože vláda iné peniaze nemá, len od občanov,“ povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

    - Reklama -