Kresťanov vo Veľkej Británii ubúda. Odráža sa to aj vo verejnom živote

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)

    Podľa správy je kresťanstvo vo Veľkej Británii na ústupe a to by sa malo prejaviť aj na zastúpení zástupcov tejto viery vo verejnom živote. Pluralistický charakter spoločnosti, v ktorej sa objavuje stále viac zástupcov iných náboženstiev, by sa mal prejaviť aj pri takých príležitostiach, akými sú napríklad korunovácie.

    Okresaný by mal byť podľa návrhu aj počet biskupov, ktorí sedia v Snemovni lordov. Takto by sa malo uvoľniť miesto pre zástupcov iných náboženstiev, čo odzrkadľuje zmeny v britskej spoločnosti.

    Podľa najnovšieho prieskumu, na ktorý sa odvoláva denník The Independent, sa v súčasnosti ku kresťanstvu hlásia iba dvaja z piatich Britov. Dvojročná štúdia ukázala, že počet vyznávačov islamu, hinduizmu a sikhizmu prekonal počet veriacich židov v Británii. Počet ľudí, ktorí nevyznávajú žiadne náboženstvo vo Veľkej Británii stúpol z menej ako jednej tretiny v roku 1983 na takmer polovicu populácie v roku 2014.

    Napriek takému poklesu majú arcibiskupi z Canterbury a Yorku, podobne ako aj biskupi z Durhamu, Londýna a Winchesteru automaticky právo na miesto v Snemovni lordov. Takých miest je pre kresťanských hodnostárov rezervovaných až 21.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -