Zaujímavé. V kresťanskej krajine zakázali spievanie vianočných kolied. Vraj porušujú ducha multikulturalizmu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Zrušenie vianočných koncertov, zamietnutie žiadosti rodičov, aby sa deti v škole učili spievať vianočné koledy, zákaz náboženskej hudby. Toto všetko by podľa riaditeľa jednej zo základných škôl pri talianskom meste Miláno Marca Parmu mohlo byť interpretované ako nebezpečná provokácia moslimov po atentátoch v Paríži. Na jeho slová už reagoval aj taliansky predseda vlády Matteo Renzi.

    Portál ceskajustice.cz pripomína, že Taliansko zrušilo štátne náboženstvo ešte v roku 1984, ale v talianskych školách stále platí Mussoliniho zákon o povinnom vyvesení krucifixu v každej triede. „O to bizarnejší je zákaz spevu vianočných kolied, ktorý vyhlásil riaditeľ školy v Rozzano pri Miláne Marco Parma,“ píše portál.

    Marco Parma sa tento rok rozhodol, že pravidelný vianočný koncert posunie na január a premenuje ho na zimný koncert. Nezaznie na ňom žiadna náboženská hudba. Návrh dvoch matiek, ktoré chceli, aby sa ich deti učili v škole vianočné koledy, zamietol. Taliansky ministerský predseda Matteo Renzi riaditeľa školy kritizoval v prestížnom talianskom denníku Corriere della Sera. „Ak si myslí, že podporuje integráciu a spolužitie týmto spôsobom, tak mne sa to javí ako veľmi veľká chyba,“ uviedol Renzi.

    Riaditeľ školy obhajoval svoje rozhodnutie tým, že vychádza z negatívnych skúseností z predošlých rokov, keď pokračujúca tradícia Vianoc v jeho škole nebola v duchu multikulturalizmu. „Minulý rok sme mali vianočný koncert a niektorí rodičia trvali na koledách. Moslimské deti nespievali, zostali tam stáť, absolútne nečinné,“ povedal Parma. „Nie je pekné pozerať sa, ako deti nespievajú, alebo ešte horšie, ako  ich rodičia odvolávajú z pódia,“ vysvetlil riaditeľ školy.
    Podľa Deutsche Welle školu navštevuje  1 000 žiakov a  20 percent z celkového počtu detí nie je kresťanského vierovyznania.  

    - Reklama -