Zo Švajčiarska sa do vlasti vrátil europoslanec Miloslav Ransdorf

    0
    Europoslanec Miloslav Ransdorf (Autor: Hans Štembera)

    Ako informovali dnes české elektronické médiá s odvolaním sa na vedúcu jeho kancelárie Helenu Suchú, europoslanec pri návrate z Zürichu prespal v zahraničí a v rozpore s predpokladmi sa do ČR nevrátil už v sobotu v nočných hodinách, ale až dnes predpoludním.
    Podľa rovnakého zdroja sa europoslanec cíti nevinný a s právnikom pripravuje tlačové vyhlásenie. Pôvodne však sľuboval, že bude verejnosť informovať na jednej zo sociálnych sietí.

    Ransdorf už skôr prostredníctvom Suchej odkázal, že v banke v Zürichu nedisponoval a nedisponuje žiadnym účtom a vo veci nešlo o žiadny výber financií.

    Líder českomoravských komunistov z KSČM Vojtěch Filip vyjadril nádej, že europoslanec všetko vysvetlí a zachová sa zodpovedne. Ransdorf sa s ním zatiaľ nekontaktoval, informoval dnes ráno a dodal, že po tom, ako sa tak stane, vydá vyhlásenie. KSČM nebude kauzu komentovať až dovtedy, kým Ransdorf poskytne osobné vysvetlenie a strana bude poznať aj vyjadrenie orgánov činných v trestnom konaní.

    Vo vysielaní verejnoprávnej Českej televízie Filip v poludňajších hodinách konštatoval, že Ransdorf zrejme považuje celú vec za “súkromnú záležitosť”. On osobne by však považoval za “ľudsky slušné”, aby ho ako predsedu strany, ktorú reprezentuje v Európskom parlamente, informoval o veci.

    Švajčiarska polícia prepustila aj dvoch Slovákov, ktorých zadržala v súvislosti s prípadom podozrivého bankového výberu vo švajčiarskom Zürichu. Podľa sobotňajšej informácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR mali byť títo dvaja občania SR vyhostení zo Švajčiarska. “Prokurátor v spomínanej kauze rozhodol tiež o tom, že jeden občan SR ostáva vo väzbe,” uviedol hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano. O prípadnom obvinení tejto osoby sa môže rozhodnúť podľa dostupných mediálnych informácií v nasledujúcich dňoch.

    - Reklama -