Kto sa nebojí Alaha, je hlupák, učia sa deti len pár kilometrov od nás. Vo Viedni údajne funguje 150 nelegálnych moslimských škôlok

    0
    Moslimi pri modlitbe. (Autor: archív PL)

    Podľa viedenskej radnice nie je v meste žiadna islamská škôlka. Šetrenie ministerstva pre integráciu však odhaduje skutočný počet materských škôl, kde je do detí indoktrinovaný islam, na približne 150. „Viedeň má viac salafistických škôlok, než akékoľvek iné mesto v EÚ,“ hovorí denníku Die Presse Ednan Aslan z viedenskej univerzity.

    V piatok predstavil výsledky svojej analýzy, ktorú si dalo vypracovať ministerstvo, a výsledky sú alarmujúce. V rakúskom hlavnom meste funguje asi 150 škôlok, ktoré sa dajú označiť ako „islamské“, a okrem toho 450 podobne orientovaných detských skupín. Celkom tak môže byť islam vštepovaný asi desiatim tisícom predškolákov.

    Pedagóg Aslan vykonal šetrenie medzi podozrivými škôlkami a stretol sa so značným nezáujmom až odmietavými reakciami. Nakoniec mohol uskutočniť vyšetrovanie približne v tridsiatich škôlkach. Z nich celú jednu pätinu neváhal označiť ako „salafistickú“, teda značne ortodoxne moslimskú.

    Viac ako polovica z nich sa prejavovala miernejšie, ale napriek tomu sa snažila izolovať deti od spoločnosti náboženstvom. Iba 25 percent skúmaných škôlok vraj nejavilo výraznejšie tendencie viesť deti k moslimskému spôsobu života.

    Ako zistil, do týchto škôlok dávajú svoje deti najmä konzervatívne zmýšľajúci rodičia. Medzi motívy pre výber škôlky uvádzali okrem „halal“ stravovania najmä fakt, že škôlka „ochráni morálku dieťaťa pred vplyvmi majoritnej spoločnosti“. Ako sa zistilo, v „moslimských“ škôlkach dohliadajú na deti výhradne moslimovia. „Takmer všetky analyzované škôlky mali vzdelávací program, ktorý nebol schválený magistrátom. Navyše bol takmer na nerozoznanie od programu moslimských madras,“ dodáva Aslan.

    Podarilo sa mu získať aj dva učebné texty, z ktorých jeden obsahuje islamské modlitby, a druhý vysvetľuje deťom, že je vhodné veriť v Alaha, prorokov a anjelov. Dokladá aj svedectvo niektorých rodičov, ktorí informovali, že ich deti sa v škôlke mali naspamäť učiť Surya z Koránu. Internetom navyše koluje video, na ktorom deti vo viedenskej škôlke spievajú moslimské náboženské piesne.

    Hovorca odboru rodiny na viedenskej radnici podľa denníka Die Presse namieta, že samotné vedenie k náboženstvu v materských školách zakázané nie je. Je vraj možné učiť deti modlitby, náboženské piesne alebo viesť debaty o Bohu.

    Nie je však vraj možné, aby deti boli napríklad zastrašované desivými obrazmi. Aslan však namieta, že presne toto sa deje. Dokladá to zvukovou nahrávkou, na ktorej je deťom vysvetľované: „Len hlupák sa nebojí Alahovho hnevu.”
    Minister pre integráciu Sebastian Kurz označil výsledky štúdie za znepokojujúce. Bude vraj treba škôlky starostlivejšie registrovať a takisto si posvietiť na ich financovanie.

    - Reklama -