Americký Senát stopol financovanie známej potratovej siete

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Plánované rodičovstvo prevádzkuje v USA sieť potratových kliník, ktoré priamo profitujú z vykonávania potratov. Ročne ich urobia asi 300-tisíc, čo tvorí jednu tretinu z celkového počtu realizovaných. Pre organizáciu sú potraty biznis ako každý iný. Abby Johnson, ktorá je bývalou riaditeľkou jednej z kliník, tvrdí: „Jediný spôsob, ako sme mohli dostať peniaze od tehotných žien, bolo predať im potrat. Dostali sme inštrukcie, aby sme predávali potraty. Až deväťdesiat percent tehotných žien, ktoré navštívia naše zariadenie, pôjde na potrat.“ 

    Za sto rokov od svojho vzniku sa z Plánovaného rodičovstva stala korporácia, ktorá má dnes viac ako miliardový obrat. Organizácia pôsobí nielen v USA, ale aj v ďalších krajinách sveta, kde zakladá organizácie podľa svojho vzoru. Na Slovensku je jej partnerom Spoločnosť pre plánované rodičovstvo.

    Americkí zákonodarcovia však vo štvrtok rozhodli o zastavení financovania Plánovaného rodičovstva pomerom hlasov 52 ku 47. Organizácia doteraz dostávala ročne asi pol miliardy dolárov z verejných prostriedkov. Poslanci Senátu takisto zrušili kľúčové ustanovenia zákona o cenovo dostupnej starostlivosti, ktorý je známy ako Obamacare, píše CNN.

    Zmeny čaká ešte schválenie v Snemovni reprezentantov. Očakáva sa však, že prejdú a následne ich bude vetovať prezident Obama. Pokiaľ Obama legislatívu stopne, poslanci nemajú dostatok hlasov, aby jeho veto prehlasovali. 

    Podľa senátora Richarda Shelbyho je dôležité dať prezidentovi a ostatným stúpencom financovania Plánovaného rodičovstva najavo, že v USA existuje veľa ľudí, ktorí s dotovaním nesúhlasia. 

    Škandál okolo tejto vplyvnej pro choice organizácie sa prevalil po sérii videí, ktoré v letných mesiacoch zverejnili členovia Centra pre medicínsky pokrok. Podľa videí mala organizácia profitovať na predaji častí tiel nenarodených detí, porušovať platné zákony a používať medicínske postupy, ktoré by mohli ešte viac ohroziť zdravie a život matiek.

    Po vlne odporu, ktorý sa zdvihol proti Plánovanému rodičovstvu, viacerí pro liferi navrhovali, aby boli verejnými financiami dotované radšej vidiecke zdravotné centrá, ktoré potraty nepraktizujú.

    - Reklama -