Kríza v zdravotníctve a hromadné výpovede personálu. S pokutou pre sestry je to neisté…

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    Doteraz padlo okolo 970 výpovedí v Poprade, Žiline, Prešove, Košiciach, Bojniciach a Trnave. Ministerstvo nespresnilo, v ktorých nemocniciach ich berú späť. Podľa šéfky komunikačného odboru Zuzany Čižmárikovej situáciu neustále monitorujú. „Ponuka poskytnutia právnej pomoci sestrám je stále aktuálna,“ dodala Čižmáriková.

    Predsedníčka Odborového združenie sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká tvrdí, že na sestry v nemocniciach vyvíjajú tlak na stiahnutie výpovedí. Odbory zatiaľ nemajú informácie, že by tak niektoré urobili. „Zatiaľ nevieme o takomto kroku, nikto nám to nehlásil,“ uviedla Kavecká s tým, že v akcii budú naďalej pokračovať.

    Za určitú formu nátlaku považuje aj inzerát trnavskej nemocnice, ktorá hľadá sestry a ponúka nástupný plat 975 eur. „Tu sa jasne ukazuje, že sestier niet, a takúto základnú mzdu v trnavskej nemocnici určite nemajú,“ dodala Kavecká. Priblížila, že základné platy bez príplatkov sa pohybujú od 608 po 928 eur, ktorý môže dostať sestra s 33-ročnou praxou. Ide o fakultné nemocnice, o ktorých sa minister zdravotníctva Viliam Čislák vyjadruje, že sestry tam majú priemerné platy 1 100 eur.

    Ak by zdravotníčky zmenili názor, odborové združenie bude trvať na zaplatení sankcie 3 300 eur. Kavecká vysvetľuje, že peniaze vyplatia tým, ktoré vo výpovediach zotrvajú. Dohody o solidarite podľa nej tvorili právnici, a tak si myslí, že sú právne v poriadku.

    „Dohoda o solidarite nemôže obmedziť možnosť sestre odvolať výpoveď ani obmedziť právne účinky akceptácie odvolania výpovede zo strany zamestnávateľa – tieto účinky totiž vyplývajú priamo zo zákona, nie zo zmluvy,“ povedal pre Pravdu advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS. Podľa Humeníka sa však nedá vylúčiť, že ak sa sestra zaviazala zmluvou, že v prípade odvolania výpovede zaplatí nejakú sumu, tak takéto plnenie bude musieť realizovať. „Uvedený záväzok je však právne špekulatívny a platnosť takejto dohody závisí od právneho nastavenia jej obsahu,“ dodal s tým, že konečné slovo by mal súd.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -