Práva menšín nás nezaujímajú. Prispievajú k tomu aj politici

    0
    Romana Schlesinger pred vstupom do strany Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    Z prieskumu, ktorý si dal vypracovať denník SME vyplýva, že až 61 percent respondentov považuje uzákonenie registrovaných partnerstiev za zbytočné. Ľudí príliš nezaujímajú ani práva národnostných menšín, legalizácia eutanázie ani liberálnejšia potratová legislatíva.

    Čo na to hovorí aktivistka za práva homosexuálov Romana Schlesingerová? Sexuálnu menšinu na Slovensku podľa jej vyjadrenia predstavujú približne štyri percentá populácie. „Kým väčšina nezíska vyvinutejší cit aj pre menšinové práva, ktoré sa ich netýkajú, budú ich považovať za zbytočné,“ hovorí pre denník SME Schlesingerová.

    Problematiku národnostných menšín vnímajú najcitlivejšie voliči strán Most-Híd a SMK. Práva homosexuálov zasa neprehliadajú voliči strán SaS či SDKÚ, kde však vzorku respondentov tvorilo len 23 voličov. Sociologička Sylvia Porubänová sa pre denník vyjadrila, že politici apatiu voči menšinám podporujú tým, že hovoria najmä o nezamestnanosti či vyšších platoch, ktoré ľudí trápia najviac a najčastejšie.

    Väčšina politikov ich podľa nej nechce otvárať, lebo ide o chúlostivé témy, na ktorých by mohli stratiť predvolebné politické body. Zaujímavosťou je, že aj medzi liberálnymi voličmi SaS vníma tému homosexuálov ako dôležitú len asi štvrtina z nich. Nezamestnanosť, korupcia či zdravotníctvo sú u respondentov preferenčne o 60 percent vyššie.

    - Reklama -