Žiadny „minischengen“ nechceme, povedali svorne premiéri V4

    0
    Premiéri krajín V4 s prezidentkou Južnej Kórey Pan Kun-hje (Autor: ČT)

    Vo štvrtok sa v Prahe zišli premiéri krajín V4, Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Viktor Orbán a Beáta Szydlová, aby spolu prerokovali súčasnú situáciu. Výsledkom bolo nasledovné spoločné vyhlásenie, v ktorom sa vyjadrili k správam o možnom vzniku užšej verzie schengenského priestoru.

    „Oportunistické návrhy na prevratnú premenu súčasného Schengenu do tzv. Mini-Schengenu v akejkoľvek možnej forme a rozsahu, a rovnako tak priame či skryté snahy o obmedzenie voľného pohybu, idúce za právny rámec a ohrozujúce hlavné úspechy európskej integrácie, nie sú prijateľné. Tieto návrhy neriešia príčiny súčasnej krízy, ale len odvádzajú politickú pozornosť,“ stojí v spoločnom vyhlásení predsedov vlád Česka, Slovenska, Maďarska a Poľska.

    „V rámci Európskej únie existujú snahy o spoluprácu len medzi niektorými krajinami Európskej únie. Schengen je veľký záväzok, my by sme chceli tento priestor zachovať,“ povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Kontrola hraníc by mala podľa neho stále spadať pod povinnosti národných štátov, Grécko ale svoje povinnosti neplní.

    „Sme pripravení im pomôcť,“ vyhlásil Fico a zároveň dodal, že tí, ktorých V4 kritizuje, by mali túto kritiku uniesť. Uviedol tiež, že Slovensko žaluje rozhodnutie o prerozdeľujúcich kvótach pre utečencov.

    Premiéri sa zhodli, že ich krajiny sú pripravené a ochotné ponúknuť všetku pomoc a spoluprácu Francúzsku, kde nedávno došlo k teroristickým útokom. Zároveň sa zišli aj s prezidentkou Južnej Kórey Pan Kun-hje. Český premiér Bohuslav Sobotka pripomenul, že Južná Kórea je hneď po Nemecku druhým najväčším obchodným partnerom a Fico dodal, že existuje možnosť spolupráce medzi krajinami V4 a Južnou Kóreou napríklad v oblasti energetiky.

    - Reklama -