Eduard Chmelár odzbrojenie civilistov podporuje. Hovorí o patologickej vášni pre zbrane

    0
    Politológ, pedagóg, historik a bývalý rektor Akadémie Médií Eduard Chmelár (Autor: SITA)

    Eduard Chmelár sa k téme zbraní vyjadril v súvislosti so včerajšou streľbou v Kalifornii, kde pravdepodobne dvaja islamistickí teroristi zastrelili 14 ľudí. Líder hnutia Sen konštatuje, že násilné činy spáchané strelnými zbraňami spôsobujú v USA a v krajinách západnej Európy viac úmrtí ako terorizmus. „Pripomínam to tým bláznom, ktorí vnímajú návrh Európskej komisie na zákaz niektorých druhov zbraní ako „odzbrojenie Európy“ či dokonca „porušenie ich základného ľudského práva“. Odhliadnuc od toho, že argumentácia Združenia vlastníkov strelných zbraní je navlas rovnaká a rovnako zvrátená ako argumentácie zbrojárskej lobby, oháňať sa v tomto prípade obavami z terorizmu je choré,“ píše Chmelár.

    Podľa bývalého rektora Akadémie médií sa návrhmi ako odstrániť zbrane z ulíc európskych a amerických miest nezaoberá len Brusel, ale všetci, ktorým záleží na „bezpečnom živote“. „Aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval pred dvoma mesiacmi Spojené štáty, aby prijali opatrenia na zníženie počtu násilných činov páchaných strelnými zbraňami po tom, ako ozbrojený muž zastrelil na vysokej škole v americkom štáte Oregon deväť ľudí,“ konštatuje.

    „Nikto ma nepresvedčí, že v záujme nejakej patologickej vášne pre zbrane by sme to tu mali uľahčovať takým šialencom ako vrah z Devínskej Novej Vsi a ohrozovať bezpečnosť v našich mestách. Táto spoločnosť nepotrebuje viac zbraní, ale viac porozumenia a dialógu. V civilizovanej spoločnosti zbrane do rúk civilistom nepatria,“ dodáva v závere svojho komentára Chmelár.

    Pod statusom sa však objavilo viacero názorov, s ktorými by známy politológ a politik nesúhlasil. „Paradoxom je, že všetky podobné činy v USA sa udiali v zónach, kde je zakázané nosiť zbraň… Podobné reštrikcie iba posilňujú kriminálnikov, psychopatov a teroristov. No rozhodne neposilnia bežných, zákonov dbalých občanov. Naposledy nás odzbrojili komunisti, pred nimi fašisti,” konštatoval jeden z príspevkov pod Chmelárovým statusom.

    Čo presne píše Eduard Chmelár na Facebooku:

    „Dvaja šialenci dnes zastrelili v Kalifornii 14 ľudí. Násilné činy spáchané strelnými zbraňami spôsobujú v USA a v krajinách západnej Európy viac úmrtí ako terorizmus. Pripomínam to tým bláznom, ktorí vnímajú návrh Európskej komisie na zákaz niektorých druhov zbraní ako „odzbrojenie Európy“ či dokonca „porušenie ich základného ľudského práva“. Odhliadnuc od toho, že argumentácia Združenia vlastníkov strelných zbraní je navlas rovnaká a rovnako zvrátená ako argumentácie zbrojárskej lobby, oháňať sa v tomto prípade obavami z terorizmu je choré. Ako zabránili strelné zbrane teroristickým útokom v New Yorku, Madride alebo Londýne? Chceme tu mať vari divoký Západ? Návrhmi ako odstrániť zbrane z ulíc európskych a amerických miest sa nezaoberá len zlý Brusel, ale všetci, ktorým záleží na bezpečnom živote. Aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval pred dvoma mesiacmi Spojené štáty, aby prijali opatrenia na zníženie počtu násilných činov páchaných strelnými zbraňami po tom, ako ozbrojený muž zastrelil na vysokej škole v americkom štáte Oregon deväť ľudí. Nikto ma nepresvedčí o tom, že v záujme nejakej patologickej vášne pre zbrane by sme to tu mali uľahčovať takým šialencom ako vrah z Devínskej Novej Vsi a ohrozovať bezpečnosť v našich mestách. Táto spoločnosť nepotrebuje viac zbraní, ale viac porozumenia a dialógu. V civilizovanej spoločnosti zbrane do rúk civilistom nepatria. Bodka.

    - Reklama -