Dôverná správa: Irán sa do roku 2003 koordinovane usiloval o vývoj jadrových zbraní

    0
    Pohreb v Iráne, ilustračné foto (Autor: SITA)

    Informuje o tom dôverná správa MAAE, ktorú dnes svetové agentúry dostali krátko po tom, ako sa s ňou zoznámili členovia 35-člennej Rady guvernérov MAAE a Bezpečnostnej rady OSN. Jadrová dozorná agentúra OSN ju označila za záverečnú správu, ktorá uzatvára takmer desaťročie vyšetrovania podozrení voči Iránu.

    Správa je dôležitá, lebo pripravuje pôdu pre odvolanie sankcií uvalených na Irán za jeho jadrový program, uviedla agentúra AP.
    Píše sa v nej, že väčšina “koordinovaných” prác na vývoji jadrových zbraní sa uskutočnila pred rokom 2003, hoci niektoré aktivity Iránu pokračovali až do roku 2009.

    Vyšetrovanie MAAE bolo založené na špionážnych správach USA, Izraela a ďalších odporcov Iránu a na vlastnom prieskume a rozhovoroch MAAE. Správa tiež naznačila, že agentúra dostala od Teheránu len časť informácií, o ktoré mala záujem.
    Správu vypracovali na základe júlovej dohody medzi Iránom a šesticou svetových veľmocí, a jej úlohou bolo odpovedať na otázky o pravej povahe jadrových aktivít Iránu v minulosti.

    Generálny riaditeľ MAAE Jukija Amano minulý týždeň povedal, že správa neodpovie jasne “áno” či “nie” na otázku, či mal iránsky jadrový program vojenské dimenzie.

    Irán ihneď správu odmietol. “Náš jadrový výskum … bol vždy v súlade s normami a mal iba mierové ciele,” citovala agentúra DPA námestníka iránskeho ministra zahraničných vecí, jadrového vyjednávača Abbása Araghčího. Jadrové zbrane neboli nikdy súčasťou iránskej obrannej doktríny, povedal Araghčí pre iránsku tlačovú agentúru IRNA.

    - Reklama -