Dostal sa Abdeslam až do Sýrie? Podľa francúzskych tajných služieb to je možné

    0
    Salah Abdeslam (Autor: ReproFoto: telegraph.co.uk)

    Po tom, ako sa objavila v médiách Abdeslamova podobizeň, sa ozval aj zdroj, ktorý tvrdí, že terorista kúpil v obchode so zábavnou pyrotechnikou rozbušky. Dokopy malo ísť o 10 rozbušiek, ktoré kúpil v obchode na okraji mesta ešte pred útokmi z 13. novembra, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a ďalšie desiatky sa zranili.

    Priateľ  z detstva  v šoku

    Ako ďalej informovala CNN, rozbušky sa pohybujú v cene asi 10 eur za každú a Abdeslam mal okrem nich kúpiť aj batérie. Vyšetrovateľov na to upozornil vedúci predajne, keď spoznal jeho podobizeň.

    Francúzske spravodajské služby prišli aj s informáciou, že belgicko-francúzsky štátny príslušník môže byť už v Sýrii. Belgickí predstavitelia si však týmto tvrdením nie sú tak celkom istí. Bezpečnostné zložky vraj nemajú žiadne indície, že by sa tam dostal, hoci si vždy mysleli, že by tam mohol zamieriť, povedal pre CNN bezpečnostný analytik.

    Hoci nie je jasné, ako by sa do Sýrie mimoriadne hľadaný muž mohol dostať, niečo môže naznačovať svedectvo Aliho Oulkadiho. Práve on mal Abdeslama spolu s ďalším mužom vyzdvihnúť deň po útokoch na stanici metra na bruselskom predmestí. Povedal to Oulkadiho právnik.

    „Nevedel, že ide o Abdeslama a ani ho po príchode okamžite nespoznal, lebo mal na sebe čiapku. V aute mu potom Salah povedal, že jeho brat Brahim zabil ľudí v Paríži a vyhodil sa do vzduchu. Pre môjho klienta, priateľa oboch bratov z detstva, to bol šok, nevedel to pochopiť a nemohol ani jasne uvažovať,“ povedal právnik Olivier Martins. Doplnil ešte, že na ceste do Schaerbeeku v blízkosti Bruselu, sa trojica ešte zastavila v kaviarni.

    Súd nariadil, aby Oulkadiho držali vo väzbe ešte ďalších 30 dní. Právnik však tvrdí, že jeho klient neurobil nič zlé a rozhodne sa neradikalizuje.

    Rozhodnutie na poslednú chvíľu?

    Zatiaľ nie je isté ani to, či bol Abdeslam zapojený v útokoch aj výraznejšie, podľa parížskeho prokurátora však mohol riadiť auto značky Renault Clio, ktoré malo vysadiť útočníkov na štadióne, kde sa útoky tiež odohrali. V aute spájanom s útokmi totiž našli jeho odtlačky prstov. Auto sa našlo štyri dni po útoku a vyzeralo to tak, že bolo odparkované „narýchlo“.

    Polícia už raz Abdeslama nechala utiecť, keď si ho s útokmi hneď nespojila. Nie je však vôbec isté, či bol Abdeslam jedným z „ôsmich bratov“, na čo sa odvolával Islamský štát, keď sa prihlásil k zodpovednosti za útoky.

    Istý zdroj oboznámený s vyšetrovaním povedal pre CNN, že jeho presuny za posledný mesiac nedávajú zmysel a jeho brat Mohamed verí, že Abdeslam sa rozhodol na poslednú chvíľu nezapojiť sa do útoku.

    - Reklama -