Islamský štát čoskoro skolabuje, mali by sme to využiť

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)
    O Islamskom štáte sa väčšinou hovorí ako o celku alebo nanajvýš o jeho členoch, ktorí spáchajú atentáty podobné napríklad tým v Paríži alebo Bejrúte. Veľa propagandistických videí s popravami zahraničných novinárov, turistov či vojakov bojujúcich proti IS napovedá, že Daeš je akási mysteriózna teroristická entita s apokalyptickou ideológiou, ktorá chce zasahovať na celom svete.
     
    Zmýšľanie o IS môže podľa portálu Politico zmeniť spôsob boja proti militantom. Šéf Bieleho domu Barack Obama plánuje vytrvať v nastavenom kurze a chce pokračovať v intenzívnejších leteckých útokoch proti radikálnym islamistom v Sýrii a Iraku. Americký prezident pritom počíta s podporou západných spojencov. 
     
    Kritici Obamových rozhodnutí tvrdia, že súčasné snahy o porážku IS sú nedostatočné a okrem leteckých úderov je potrebná aj pozemná operácia. Tá by si však podľa odhadov vyžiadala nasadenie 20-tisíc amerických vojakov v priamom boji. 

    Zničený Islamský štát

    Takzvaný Islamský štát je na pokraji zničenia, pretože už nedokáže ani financovať svoj vlastný chod. Napriek neexistujúcim oficiálnym predstaviteľom tento samozvaný štátny útvar vytvorený na obsadených územiach Sýrie a Iraku fungoval, ale aj to je podľa portálu Politico minulosťou. Bombardovanie zničilo infraštruktúru, ktorú militanti používali na prevoz ropy a plynu z obsadených polí. Historické pamiatky, na ktorých radikáli spočiatku zarábali, sa minuli a lukratívne už nie sú ani únosy zahraničných novinárov či turistov. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -