Financovanie menšinovej kultúry musí byť prehľadné, tvrdí SMK

    0
    Zľava: Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi, predseda Republikovej rady László Szigeti a člen rady Iván Farkas (Autor: SITA)

    Ak sa SMK podarí uspieť v marcových parlamentných voľbách, chce návrh na zriadenie fondu opäť v parlamente predložiť. Na vytvorení prehľadného systému financovania kultúry národnostných menších chce strana spolupracovať so všetkými, ktorí túto otázku chcú riešiť. Dôvodom, prečo zákon nebol v parlamente prijatý, je podľa Berényiho slabé zastúpenie národnostných menšín v parlamente. Berényi vytýka opozičnej parlamentnej strane Most-Híd, že sa jej nepodarilo získať pre návrh potrebný počet hlasov poslancov.

    SMK chce o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín hovoriť so širším okruhom predstaviteľov maďarskej kultúry, špeciálne s Csemadokom, no i s ďalšími menšinami. Ako na dnešnej tlačovej besede konštatoval člen predsedníctva SMK a predseda Maďarského spoločenského a kultúrneho zväzu na Slovensku – Csemadoku Gyula Bárdos, problém finančnej podpory národnostnej kultúry nie je doriešený od roku 1989. Bárdos tvrdí, že spolupráca na príprave zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín bola na dobrej úrovni. Plánuje preto osloviť tých, čo sa zúčastnili na príprave zákona a aj tých, čo zapojení neboli, nielen organizácie maďarskej národnostnej menšiny, ale aj predstaviteľov ďalších národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Nechce, aby téma rozdeľovania peňazí pre menšinovú kultúru bola politickou agendou. Nemusí ísť pritom striktne o zriadenie fondu, podstatné je zaviesť do podpory menšinovej kultúry systém. 

    Vznik fondu v návrhu zákona navrhovali poslanci za Most-Híd, vládny Smer-SD ich návrh neschválil. Cieľom opozičných zákonodarcov bolo systematické a spravodlivé rozdelenie finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu na transparentné a efektívne podporovanie kultúry, kultúrnych aktivít a kreatívneho priemyslu národnostných menšín. 

    - Reklama -