Nehorázny bordel. Štát nevie, kto tam je, kto tam pracuje. Pochybenia úradníkov, žiadna kontrola a nevyhovujúca hygiena. Čítajte, o ktorú školu ide

    0
    Škola, trieda, ilustračné foto (Autor: SITA)

    Zistenia z Rokycian podľa Polláka ukazujú, že štát nemá kontrolu nad špeciálnym školstvom a keďže neexistujú zoznamy, či deti absolvovali všetky potrebné diagnostické vyšetrenia, nevie kontrolovať koho má v školách. Ako dodal, kontrolu nemá ani nad tým, kto v škole pracuje. Poukázal aj na závažné pochybenia štátnych úradníkov na okresnej úrovni, ktorí školu ani raz nekontrolovali. Požiadal preto prednostu Okresného úradu v Prešove, aby čo najskôr preveril čerpanie financií zo štátneho rozpočtu na prevádzkovanie školy. „Som zhrozený z toho, že okresný úrad doteraz nevykonal žiadnu kontrolu napriek tomu, že dva týždne Slovensko o tejto kauze vie. Posielali sem peniaze zo štátneho rozpočtu bez toho, aby vedeli, ako škola v tejto obci funguje,“ povedal Pollák, podľa ktorého dokonca existuje podozrenie na priame prepojenia štátnych úradníkov na túto školu, čo má preverovať generálna prokuratúra. „Vyšetrovanie beží, polícia začala konať,“ dodal splnomocnenec. Sám podal tri trestné oznámenie za zneužívanie právomoci verejného činiteľa, neefektívne využívanie verejných zdrojov a hrubé porušenie práv dieťaťa.

    Školu v Rokycanoch pred dvoma týždňami zavreli, avšak nie pre zistenia inšpekcie, ale na základe hygienických nedostatkov. Po návšteve školy Pollák skonštatoval, že v súčasnosti už sú sociálne zariadenia prerobené a spĺňajú kritériá na prevádzku. Závažné porušenie je ale v tom, že budova nemá žiadne povolenie na prevádzku, keďže škola o ňu údajne ani nikdy nepožiadala. Riaditeľka školy mala Polláka informovať, že hľadá nové vhodné priestory. Tie ale najprv musí schváliť hygiena. „Nemyslím si preto, že v dohľadnom čase táto škola začne učiť,“ uviedol Pollák. Vyučovanie zatiaľ prebieha alternatívnou formou.

    Špeciálnu základnú školu v Rokycanoch navštevuje 83 rómskych detí, z nich 54 sa na vyučovaní zúčastňuje v budove elokovaného pracoviska. Riaditeľka školy sa pred médiami vyjadrila, že bude čakať na ďalší postup. Viac povedať odmietla. Vedúca odboru školstva Okresného úradu v Prešove Kvetoslava Komanická uviedla, že v tejto veci dlhodobo komunikovali so štátnou školskou inšpekciou, ale nemajú kompetenciu kontrolovať výchovno-vzdelávací proces, diagnostiku a správnosť zaradenia detí. To môže vďaka novele školského zákona vykonávať v poslednom roku iba inšpekcia, ktorá, ak porušenie pretrváva, môže dať návrh na vyradenie školy zo siete škôl. „Až následne nastupuje odbor školstva okresného úradu tým, že určujeme školský obvod, kde tie deti budú plniť po vyradení školy zo siete školskú dochádzku,“ uviedla Komanická.

    Pollák na porušovanie zákona v súkromnej špeciálnej škole v Rokycanoch upozornil 13. novembra. So zisteniami sa obrátil na školskú inšpekciu, ktorá porušenia potvrdila. Podľa neho boli v škole rómske deti, ktoré tam nepatrili. Následne podal v pondelok 16. novembra na generálnej prokuratúre trestné oznámenie pre umiestňovanie rómskych detí do špeciálnych škôl. Pollák podal podnet na školskú inšpekciu i pre tri ďalšie školy, ktoré neoprávnene prijímajú žiakov. „Zhromažďujeme informácie z podobných škôl zo Slovenska. V najbližšom čase podáme podnet na štátnu školskú inšpekciu, aby preverila aj ďalšie zariadenia, ktoré robia podobnú činnosť ako táto škola,“ dodal Pollák.


     

    - Reklama -