Putinovi zostrelili lietadlo, chce trestať, do naozajstnej vojny nemôže, preto tá vojna s paradajkami. Výprask z ukrajinských novín

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)

    „Turecko dnes prechádza tým, čo si skúsili Gruzínsko, Ukrajina, Moldavsko a Bielorusko. Je to podobné tomu, s čím zápasí Európska únia,“ píše Portnikov. Európa podľa neho Turecko varovala pred prílišnou závislosťou od Ruska a jeho trhu. „Pretože ruský trh nie je skutočným trhom. Skôr je to Putinov trh,“ podotýka novinár, podľa ktorého sa Putin môže kedykoľvek rozhodnúť, akokoľvek postihnúť ktorúkoľvek dohodu.

    „Rusko nie je jedinou krajinou, ktorá tak koná. Ekonomické sankcie sú často používané v situáciách, keď nie je dostupné vojenské riešenie,“ píše novinár a pripomína sankcie, ktoré uvalili USA na niekdajší Sovietsky zväz. Tie sa však týkali prístupu k pokročilým technológiám. „Vtedy išlo o vážne sankcie, cielené na technologické spiatočníctvo Sovietskeho zväzu, ktoré viedli k jeho následnému pádu,“ píše Portnikov a prirovnáva ich k súčasným sankciám Západu na Rusko, ktoré sa podľa neho tiež týkajú vývozu technológií do Ruska. „Nikto nemá strach o ruský export vodky či medu.“

    „Rusko je na druhej stranue ponorené do zákazov s jedlom,“ tvrdí novinár, podľa ktorého krajina ani nič iné nikomu zakazovať nemôže, lebo sama má len energie. „Rusko môže byť na Turecko urazené do nekonečna – neprestane mu však dodávať plyn.“ Cieľom Kremľa podľa neho nie je pôsobiť škody, ale hýbať trhom a na to slúži práve embargo na dovážaný tovar, či už ide o poľské jablká, gruzínske vína, alebo v tomto prípade turecké paradajky, ktoré inšpirovali Portnikova k celej úvahe.

    Pôvodný text nájdete TU.

    Majú však jednu veľkú nevýhodu a tá spočíva v tom, že rýchlo porastú ich ceny na domácom ruskom trhu. „A tie budú ešte vyššie, keď Rusko 1. januára 2016 úplne odmietne celé ukrajinské zásobovanie. Pretože sankcie proti EÚ sú cielené predovšetkým na elitný sektor spotreby – väčšina Rusov si tak nemôže dovoliť kúpiť talianske syry, francúzske vína, nemecké šunky a iný tovar na dennej báze. Neexistuje nič, čo by mohlo nahradiť turecký a ukrajinský tovar, nehľadiac na to, aké rozprávky hovoria predstavitelia ruského ministerstva poľnohospodárstva,“ tvrdí Portnikov .

    „Tieto sankcie vytvárajú novú krízu, nie však pre ostatné krajiny, ale pre samotné Rusko,“ píše novinár a tvrdí, že Putin si to odmieta pripustiť. „Jeho lietadlo zostrelili, chce potrestať vinníkov, nemôže však ísť do naozajstnej vojny. A tu začína vojna s paradajkami,“ tvrdí Portnikov, podľa ktorého to odnesú predovšetkým nevinní tureckí občania v Rusku.

    „A to je jasná ukážka ruskej slabosti. Krajina, ktorá vedie vojnu proti jedlu, je vždy slabá,“ píše. Rusko podľa neho nemá žiadneho súpera rovnakej úrovne, pretože dokáže len „strieľať zbraňami a vyhýbať sa jedlu“.

    - Reklama -