Hrá Putin so Západom ruskú ruletu?

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin (vpravo) (Autor: SITA)

    Keď sa však pozrieme detailnejšie na vojenské operácie ruských síl v Sýrii, nehovoriac o zostrelení  ruského vojnového lietadla na tureckom území, pochopíme, že by bolo predčasné robiť závery typu: ruské a západné ciele môžu byť v súzvuku. Uvádza portál The Japan Times.

    Samozrejme, Rusko tvrdí, že ich zásah v Sýrii je zameraný na likvidáciu Islamského štátu a „ďalších teroristov“. Ale podľa amerického ministerstva zahraničia viac ako 90 percent ruských náletov obišlo ciele IS alebo al-Káidy. Podľa servera však Rusko urobilo pokrok v meste Aleppo, pretože nálety začali práve tam.

    To však neznamená, že ničiť IS nie je na programe dňa ruského prezidenta Vladimira Putina. Okrem toho má však aj iné ciele. Napríklad chrániť režim Asada, rozšíriť vojenskú prítomnosť Ruska a politický vplyv vo východnom Stredomorí či dokonca tlačiť na cenu ropy.

    Čo by znamenalo aspoň čiastočné víťazstvo Ruska? Podľa portálu by mohlo čiastočné ruské víťazstvo, rovnako ako v Gruzínsku či na Ukrajine, znamenať rozdelenie Sýrie výmenou za rusko-iránsku ochranu.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -