VIDEO Ruku mi odsekli mäsiarskym nožom. Potom mi odsekli aj nohu a obidve dali predo mňa, aby som sa na ne pozeral. Štrnásťročný Omar prehovoril o praktikách IS

    0
    Štrnásťročný Omar si počas mučenia príslušníkmi IS prešiel hotovým peklom. (Autor: SITA)

    Teroristická organizácia Islamský štát je v prvom rade spájaná s krutosťou a brutalitou, ktorú vynakladajú na zastrašenie svojich nepriateľov. Niečo, o čom nevie každý, je, že členovia Daešu (výraz, ktorý je pre teroristov z IS hanlivý) sú rovnako neľútostní aj v radoch vlastných prisluhovačov.

    Chlapec, ktorý prežil

    Štrnásťročného chlapca zo Sýrie postihol osud, ktorý by mu nikto nezávidel. Dostal sa do hľadáčika nekompromisného IS, ktorý sa rozhodol, že z neho urobí exemplárny prípad, čo sa stane s tými, ktorí sa svojim ,,bratom” otočia chrbtom. 

    Svedectvo chlapca, ktorý sa mal stať výstrahou IS pre všetkých ,,pochybovačov”, vzbudzuje rôzne emócie.

    Za to, že sa chlapec nechcel pridať na stranu teroristov, prišiel o ľavú nohu a pravú ruku. „Jeden a pol mesiaca ma mučili. Prečo sa nechceš pridať k Islamskému štátu? Pýtali sa ma. Prečo nechceš bojovať proti nemoslimom. Hovorili. Ale oni predsa popravovali aj moslimov,“ hovorí Omar v šokujúcom videu, v ktorom sa dozvedáme o neľútostnosti a zaslepenosti Omarových väzniteľov.

    „Moju ruku dali na drevený blok a odsekli ju mäsiarskym nožom. Potom odsekli aj moju nohu a obidve dali predo mňa, aby som sa na ne pozeral,“ hovorí chvejúcim sa hlasom Omar. Vo videu tiež ukazuje muža nasnímaného mobilom, ktorý je za jeho zmrzačenie zodpovedný.

    Forma šírenia strachu

    Stínanie hláv, kameňovanie či rasizmus vo vlastných radoch. Byť členom IS nie je med lízať. To je asi známy fakt. Jedným z hlavných nástrojov, s ktorým teroristická organizácia pracuje, je práve šírenie strachu pomocou krutosti, zastrašovania či verejných popráv.

    Medzi ďalšie „vynaliezavé“ mučiace praktiky či skôr metódy popravy, patrí uväznenie odsúdených v klietke, ktorú pomaly na žeriave spúšťajú pod vodu, kde nešťastníkov čaká pomalá smrť. O bezútešnosti týchto praktík svedčí aj ich prepracovanosť.

    Väznitelia dokonca použili podvodné kamery na zachytenie usmrtenia odsúdencov. Medzi džihádistami je tiež ,,obľúbená” metóda, keď odsúdených pripútajú k autu a na to vypália strelu z raketometu.

    - Reklama -