Kto sa stane komisárom pre deti? V hre sú štyria kandidáti, no isté to má vraj smeráčka

    0
    Exministerka a exposlankyňa NR SR Viera Tomanová (Autor: SITA)

    Medzi štyrmi kandidátmi sú okrem Tomanovej aj Natália Blahová za SaS, Ondrej Gallo za Most-Híd a Jozef Mikloško za KDH. Najväčšie šance má vraj Viera Tomanová, informoval o tom denník Plus JEDEN DEŇ, ktorému to mal prezradil zdroj blízky strane Smer, že toto miesto má vlastne už isté.

    Plat ako poslanec

    Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková meno nového komisára neprezradila, zdôraznila však, že jeho voľba bude tajná. Nerozhodní sú v tomto smere napríklad opoziční poslanci. O komisárovi sa má rozhodnúť tento týždeň, keď bude parlament zasadať posledný raz v tomto volebnom období. Komisár má dostávať plat ako poslanec parlamentu, teda vyše tritisíc eur, a funkcia trvá šesť rokov. Samozrejme, ak by sa komisárkou stala Tomanová, musela by sa vzdať svojho členstva v strane.

    Komisár pre deti má chrániť práva detí na súdoch, v  úradoch či súkromných firmách. Môže s nimi hovoriť bez prítomnosti iných osôb, napríklad vo väzení alebo v iných ústavoch. Ďalšou z jeho povinností je aj napríklad podávanie vyjadrení v nimi posudzovaných prípadoch či stanovísk k veciam, ktoré sa týkajú dodržiavania práv.
     

    - Reklama -