Do Európy prišlo spoločne s migrantmi aj veľa bojovníkov za Islamský štát, musíme reagovať. Vyhlásil premiér Fico

    0
    Robert Fico počas brífingu v rámci mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Premiér tiež vyhlásil, že „musíme predpokladať, že hrozba útokov je čím ďalej väčšia“.  „Je tak našou povinnosťou na hrozby a zlyhanie EÚ reagovať vlastnými samostatnými krokmi. Prijímame vlastné suverénne rozhodnutia. Ale to nielen my, takmer každý štát prijíma tvrdé opatrenia,“ uvádza premiérovu reakciu portál Pluska.sk. Vysvetlil tiež, ako je to s monitorovaním moslimov na Slovensku. „Monitorujeme napríklad takých, ktorí schvaľujú útok v Paríži. Sú aj takí,“ ozrejmil.

    Protiteroristickú legislatívu už schválila vláda, tento týždeň sa ňou bude zaoberať NR SR. „To, že v Európe bol do začiatku migračnej vlny často prítomný terorizmus, bolo výsledkom pôsobenia západných štátov v krajinách ako Irak, Afganistan či Líbya. Schengen bol zatvorený, teroristi však dokázali zaútočiť. Potom však niekto roztiahol naširoko ruky a povedal – každý, kto chcete, príďte do Európy. Nikto ich však nekontroloval, nikto im nepozeral do batohov,“ povedal Fico.

    Na otázku, či by nebolo vhodné s novou legislatívou počkať do volieb, premiér odpovedal, že po spustení migračnej vlny vláda najskôr prijímala technické opatrenia. „Prišiel však útok v Paríži a ukázalo sa, že naše vyjadrenia o bezpečnostnom riziku spojenom s migráciou sú pravdivé. My len veľmi správne reagujeme. Bol by som rád, keby pri zmene Ústavy SR došlo k zhode a z opozície som už počul aj pozitívne vyjadrenia,“ uviedol Fico s tým, že Smer potrebuje na zmenu ústavného zákona podporu aspoň časti opozície.

    - Reklama -