Podmienky na umieranie horšie ako v niektorých afrických krajinách. To je krutá realita starostlivosti o umierajúcich ľudí na Slovensku

    0
    Ilustračné foto: Nemocničná izba (Autor: SITA)
    Pre nevyliečiteľne chorých ľudí, ktorí sa už nedokážu postarať sami o seba, je na pokraji smrti často jediným riešením hospic. Rodiny sa totiž nie vždy dokážu postarať o svojich blízkych, ktorí trpia rakovinou alebo inými život ohrozujúcimi chorobami. 
     
    Prípad jedného z chovancov slovenského hospicu prináša na svojich stránkach aj portál Aktuality, ktorý mapuje osud 70-ročného pána Jozefa. Muž, ktorý celý život pracoval a platil zdravotné aj sociálne poistenie, nemal inú možnosť ako mnohí ďalší v podobnej situácii. „Naša mliečna dráha sa skladá z nekonečného množstva hviezdičiek a jednou z nich je naše slniečko. To slniečko má svoje planéty, ktoré majú svoje dráhy. Takisto aj onkológia má v zdravotníctve svoje slniečko, ale také zubaté, ktoré potichu všetko ničí,“ poodhaľuje pán Jozef dôvody, pre ktoré je v hospici. 
     
    Pán Jozef má rakovinu prostaty, ktorú mu diagnostikovali pred dvomi rokmi, ale od vtedy sa mu nádory rozšírili aj do kostí a on zostal imobilný. „Mám ich v celom skelete,“ vysvetlil. Pán Jozef  uvádza, že svoj diel zodpovednosti za jeho súčasný stav nesie aj doktor, ktorý chybne diagnostikoval röntgenové snímky a zamenil si jeho metastázy s osteoporózou. „Ako sa hovorí, neučený doktor – hotový kat,“ povzdychne si. 

    Celodenná starostlivosť 

    Na zaobchádzanie v hospici sa pán Jozef nesťažuje. K dispozícii má zdravotný personál  24-hodín denne a návštevy k nemu môžu chodiť kedykoľvek. Izbu zdieľa s ďalším ťažko chorým pacientom. Televízor v nej nemá, ale údajne ho ani nechce. O tom, čo sa deje vo svete, sa dozvedá z malého rádia a čas si kráti čítaním kníh. „Sem príbuzní môžu prísť hocikedy. Ani starostlivosť sa nedá porovnávať s nemocnicou. Tu v hospici je to najlepšie, čo sa týka starostlivosti aj takého pokoja. Ja sa nečudujem, že je to lepšie, ide mi na to celý dôchodok,“ hovorí. Za pobyt v zariadení si pán Jozef  každý mesiac dopláca vyše 500 eur.
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
     
    - Reklama -