Frešovci dnes schvália kandidátku do volieb. A Kaník na nej nebude. Čítajte, prečo

    0
    Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

    Stranu do volieb má viesť jej predseda a bratislavský župan Pavol Frešo. Do prvej desiatky sa dostanú lídri krajských rád, ktorých zvolili v uplynulých dňoch. Krajské predsedníctvo SDKÚ-DS v Trnave schválilo za lídra kraja do parlamentných volieb 2016 ekonóma a podnikateľa Milana Romana. Kandidátku SDKÚ-DS v Bratislavskom kraji bude viesť mestský poslanec Juraj Káčer. Podľa schválených návrhov bude lídrom SDKÚ-DS v Banskobystrickom kraji viceprimátor Banskej Bystrice Martin Turčan, v Žilinskom kraji právnik Matej Žiliak a v Trenčiankom kraji mestský poslanec v Handlovej a IT špecialista Ján Spevár.

    Na kandidátke SDKÚ-DS bude chýbať jeden z jej dvojice poslancov v NR SR Ľudovít Kaník. Kaník to potvrdil dnes v rozhovore pre agentúru SITA. Podľa neho však cieľ bude naplnený, pretože na ústrednej rade budú ľudia, ktorí na pokyn Freša budú hlasovať ako povie. Kaník avizuje, že na ústrednú radu pôjde a povie svoje. Schválenie kandidátky ústrednou radou považuje za porušenie stanov, pretože podľa neho sa mali konať primárne voľby. „Ide o hrubé porušenie stanov,“ zdôraznil.

    SDKÚ-DS vyberala doteraz kandidátov na volené funkcie v primárnych vnútrostraníckych voľbách. O funkciu lídra SDKÚ-DS pre voľby do NR SR sa môže uchádzať iba člen SDKÚ-DS. Predseda SDKÚ-DS sa uchádza o funkciu lídra SDKÚ-DS pre voľby do NR SR bez návrhu, pokiaľ sa výslovne tejto kandidatúry nezriekne na rokovaní Prezídia SDKÚ-DS. Líder SDKÚ-DS pre voľby do NR SR môže pred voľbami viesť spolu s prezídiom rozhovory o volebnej koalícii s inými politickými stranami. Po voľbách do NR SR vedie rozhovory o zostavení vlády a rozhovory o spolupráci politických strán.

    Parlamentné voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016. Voľby do Národnej rady SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, musia kandidačné listiny podať do 6. decembra. Volebnú kampaň môžu podľa zákona začať dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnia v Zbierke zákonov SR.


     

    - Reklama -